Luke 18: Sjokoladens overlevelsestid på avdelingen

En åpnet sjokolade har mye kortere overlevelsestid fordi noen eier skam nok til å ikke åpne noen andres sjokolade. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Da jeg var liten, hendte det at moren min lagde sjokoladekake. Jeg var aldri superbegeistret for sjokoladekake, bortsett fra den som var helt flytende inni, den var himla digg, men utenom den var jeg ikke frelst. Kokesjokolade derimot, det elsket jeg. Jeg likte det så godt at jeg ganske ofte gikk i skapet der de skulle ligge, og tok en liten bit. Bitene ble stadig mindre, så det ikke skulle se ut som det plutselig manglet masse sjokolade. Dessverre visste mamma hvor mye kokesjokolade hun trengte, så hun la ganske fort merke til om det manglet noe. I tillegg fantes det andre vesen i huset som også syntes kokesjokolade var kjempegodt. Pappa visste også hvor sjokoladen pleide å være. Men han var jo så voksen, så det var lite realistisk at han skulle gå og knabbe kokesjokoladen til mamma. Lissom… Så jeg fant ut at hvis jeg skulle få skjenn både for sjokoladen jeg spiste, og den han spiste, så var jeg nødt til å spise mye mer sjokolade. Alt annet ville vært urettferdig. Etter hvert sluttet mamma nesten helt å lage sjokoladekake.

Dagens luke i kalenderen handler om det her. Bare i en litt annen setting. Det er en observasjonsstudie gjort i all hemmelighet på forskjellige sykehusavdelinger, for å se hvor lenge en boks sjokolade overlever hvis den blir plassert på et tilfeldig sted der folk ferdes.

Gajendragadkar, P. R., Moualed, D. J., Nicolson, P. L., Adjei, F. D., Cakebread, H. E., Duehmke, R. M., & Martin, C. A. (2013). The survival time of chocolates on hospital wards: covert observational study. BMJ, 347, f7198. doi: 10.1136/bmj.f7198

Julekalenderen dag for dag

Av Magnus Carlström
Publisert 18. des. 2017 07:00 - Sist endret 21. des. 2017 09:51