Romanske språk - Fagressurser

Segovia akvedukt (Kastilja og Leon, Spania). Bilde: José María Izquierdo©

I høymiddelalderen henimot det 9. århundre ble de romanske språkene i Europa født i sin skriftlige form. De romanske språkene (eller nylatinske) er en indoeuropeisk gren med stor likhet mellom språkene. De oppstod som en utvikling av vulgærlatin, eller muntlig latin, slik den ble snakket av folket, ulik den klassiske latinen som ble brukt i litteraturen. Vulgærlatinen kan sees på som gatespråket brukt til hverdags blant romerne.

De romanske språkene klassifiseres i ulike grupper som hver igjen kan inneholde flere dialektvarianter. Valget av én av disse dialektene som offisielt språk beror som oftest på politiske årsaker. Uansett, de romanske språkene danner en gruppe av mange språk med til dels små forskjeller dem i mellom. De er stort sett gjensidig forståelige (mer i sin skriftlige form enn i den muntlige).

De viktigste romanske språkene etter antall språkbrukere er: Spansk, Portugisisk, Fransk, Italiensk, Rumensk og Katalansk. Det romanske språket som snakkes av langt flest personer, er spansk, som snakkes av mer enn 400 millioner personer.

Fagsider for romanske språk

 

Fagansvarlig

Kurs

 • Ta kontakt med fagansvarlig

Aktuelt

 • Programfaget Portugisisk 1 som nettskole 7. des. 2016

  Fra høsten 2017 vil Arendal videregående skole tilby programfaget Portugisisk 1 som nettskole. Formålet er først og fremst å gi et utvidet fagtilbud til elever ved andre skoler i landet. Flere opplysninger .

 • FST-Norge 30. nov. 2016

  FST-Norge har fått nye websider .

 • Frankofoni. Bokutstilling 30. nov. 2016

  Bokutstilling 14. november - 2. desember 2016

  3. etasje i Georg Sverdrups hus, Universitetet i Oslo

  Frankofoni

  Begrepet frankofoni brukes oftest om den fransktalende verden utenfor Frankrike, selv om adjektivet frankofon, fransktalende, gjelder personer både innenfor og utenfor Frankrikes grenser.

  Vi vet at det er nesten umulig å lage en bokutstilling som omfatter alle aspekter av en så kompleks virkelighet. Denne utstillingen kan brukes som en introduksjon til en del av verden som bruker fransk som et felles kommunikasjonsspråk.

  Vi har delt utstillingen i 5 deler: "Frankofoni, samfunn og kultur", "Europa", "Amerika og Vestindia", "Nordafrika og Midtøsten" og "Afrika sør for Sahara og Det indiske hav"

  Flere opplysninger: Websida

 

UBO's ressurssider for studier & forskning