Fysikktirsdag: Partikkelakseleratorer

Det begynte med Rolf Widerøe. Hvor skal det ende?

Filolog og forfatter Aashild Sørheim og fysiker Erik Adli er begge fascinert av akseleratorteknologiens grunnlegger.

Sørheim har brukt sin nysgjerighet til å dukke ned i partikkelfysikkens fortid. Hun kom opp igjen med over 600 sider om en ukjent nordmann som laget verdes første lineærakselerator, og som noen mente burde hatt nobelprisen i fysikk.

Adli er minst like nysgjerrig på det futuristiske perspektivet ved Widerøe. Han har visjoner om kilometerlange lineærakseleratorer for partikkelfysikk, og om hvordan plasma kan videreføre Widerøes ideer. Du kan møte begge på Fysikk- tirsdag 25. oktober kl 15-16.

 

Fysikktirsdag = Pølser, fysikk og potetsalat

En tirsdag i måneden inviterer Realfagsbiblioteket og Fysisk institutt til populærvitenskapelig foredrag i Realfagsbiblioteket. Fysikken skal ut til folket, og hva er vel mer folkelig enn å servere fysikk med pølse og potetsalat? Derfor serverer Fysikkforeningen pølser og potetsalat før foredraget.

"Pølser, fysikk og potetsalat" er tittelen på en bok skrevet av Otto Øgrim og Helmut Ormestad – 1900-tallets Selda Ekiz og Andreas Wahl.
De to fysikerne var pionerer innen realfagsformidling på radio og tv, og mest kjent for konseptet «Fysikk på roterommet». I vår versjon av pølser, fysikk og potetsalat tenker vi at du skal få høre foredrag du ikke har hørt før, enten det er fra stipendiater som er ferske i forskningsverdenen, professor II som kommer med et perspektiv utenfra eller gamle kjenninger med nye tanker. 

Gammel innpakking og nytt innhold, sier du? Vi tror det blir bra, og håper at tilhørerne blir litt bedre kjent med hva vi forsker på og hva som er spennende fysikk. Foredragene vil også bli streamet og lagt ut i etterkant for at flest mulig skal kunne få dem med seg.
 

Arrangementet sendes direkte!

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

 

Emneord: Pølser fysikk og potetsalat, Science Debate
Publisert 10. okt. 2016 08:19 - Sist endret 20. okt. 2016 10:05