Antibiotikaresistens – hvor står vi nå? Livsvitenskap i lunsjen

I anledning Antibiotic Awareness Week belyser fire forskere temaet antibiotikaresistens ved å se på utfordringer og løsninger.

Ill. UiO : Livsvitenskap

I over 70 år har vi hatt tilgang til antibiotika. Takket være antibiotika trenger vi ikke lenger være redde for bakterielle infeksjoner i sår, bakteriell lungebetennelse eller blodforgiftning. Dette har lagt grunnen for hele vår moderne helsevesen fra utskifting av ledd til organtransplantasjon og kreftbehandling. Uten tilgang på antibiotika ville det vært altfor risikabelt å bruke cellegift og slå ut immunforsvaret vårt.

Men bakteriene har begynt å slå tilbake, og mange er blitt motstandsdyktig – resistente – mot en eller flere av de antibiotikaene vi har tilgang på. Vi foran en verden der vi ikke lenger kan være sikre på at bakterielle infeksjoner ikke får alvorlige konsekvenser.

Bakteriene sprer resistensen mellom seg, samtidig som vi med vår levemåte med overforbruk av antibiotika og reising sprer bakteriene over hele jordkloden. På den måten blir problemet globalt. For å sikre en bærekraftig verden der de neste generasjonene har samme tilgang til vår moderne helsevesen må vi redusere bruken, hindre spredning og finne nye antibiotika.

 

  • Antibiotikaresistens – hvor omfattende er problemet? Didrik Frimann Vestrheim, overlege, Folkehelseinstiuttet
  • Bakteriene - Fungerer normalflora som reservoar for antimikrobiell resistens?  Kjersti Sturød stipendiat ved Institutt for oral biologi, Odontologisk Fakultet.
  • Antibiotikabruk – hvem bruker mest i Norge? Hege Salvesen Blix (Folkehelseinstiuttet)
  • ZinChel - en ny teknologi mot resistente bakterier Professor Pål Rongved, Farmasøytisk institutt, MN-fakultetet.
    Ordstyrer: Jessica Lönn-Stensrud, førstebibliotekar og PhD i mikrobiologi, Realfagsbiblioteket

Ta med matpakka og kom, vi spanderer kaffe og te!

 

Livsvitenskap i lunsjen

Seminarserien gir deg innblikk i hva livsvitenskap er og hvilke problemstillinger UiO og samarbeidspartnere jobber med innen livsvitenskap. Du møter både etablerte toppforskere og unge talenter som gjennom mange ulike tilnærminger jobber for å løse og belyse samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Seminarene er et samarbeid mellom fakulteter og institutter, Studentparlamentet, Realfagsbiblioteket og UiO:Livsvitenskap

 

Arrangementet sendes direkte!

 

 

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Emneord: Livsvitenskap i lunsjen, Science Debate, Antibiotikaresistens
Publisert 28. okt. 2015 11:56 - Sist endret 30. juni 2016 15:12