Bokslipp - Det usynlige universet

Det blir Jazztrofysikk og mørk materie på Realfagsbiblioteket når Jostein Riiser Kristiansen lanserer sin bok Det usynlige universet.

Bak det mektige, synlige universet som hvelver seg over oss om natten skjuler det seg noe annet og mye større. De fleste astronomer i dag tror at 95 prosent av innholdet i universet er usynlig. Alt vi kan se rundt oss i det daglige og på alle de vakre bildene fra Hubble-teleskopet, utgjør trolig bare fem prosent av det som finnes der ute. Resten er mørk materie og mørk energi – en del av virkeligheten som vi bare så vidt har begynt å forstå.

Hva er disse mørke, usynlige substansene for noe? Og hvordan kan vi være så sikre på at de finnes?

"Det usynlige universet. Verdensrommets mørke hemmeligheter" tar oss med på en reise utover i universet, forbi solsystemet og Melkeveien. Vi drar også bakover i tid, helt til Big Bang og universets begynnelse. Og tilbake igjen. Vi dykker ned i den mikroskopiske kvanteverdenen. Vi blir nærmere kjent med tyngdekrefter, lys, usynlighetens fysikk, eksploderende kjempestjerner, kolliderende galakseklumper, hyperfølsomme detektorer i dype gruvesjakter, geniale forskere, sfæriske drittsekker og universets skjebne. Alt sammen i et forsøk på å forstå det enorme universet og dets merkelige, usynlige ingredienser.

"Det usynlige universet" er en populærvitenskapelig fortelling om universet vi bor i.

Foredrag og bildevisning ved Jostein Riiser Kristiansen.

Pianist Lars Bjerke byr på jazztrofysikk, og Forskerforbundet serverer hvit materie fra popcornmaskinen sin. De som ønsker det kan benytte seg av Realistforeningens bar.

Gratis entré.

 

Arrangementet på Facebook

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Emneord: Boklansering, Astrofysikk, Science Debate
Publisert 12. aug. 2015 14:12 - Sist endret 2. sep. 2015 11:54