Vaffel & Vitenskap

Hva er det som gjør at alt som vaskes samtidig ender opp inne i dynetrekket i en stor klump? Hvordan unngår hvaler trykkfallsyke? Hvorfor blir noen dyr så gamle? Og hva er vitsen med plastinnpakket kålrabi?

Vaffel og vitenskap

Ill: Karoline Moe

Ukas sak

Hvorfor ser dynetrekket ut som en hval som har slukt en masse annen fisk etter en runde i vaskemaskinen? Hva er det som gjør at alt som vaskes samtidig ender opp inne i dynetrekket i en stor klump?

Panelet svarer det på det vi vel kan kalle et universelt problem - noe som virkelig angår oss alle, men kan vi også få vite hvor det blir av sokkene som forsvinner på mystisk vis?

I tillegg:

Spermhval kan dykke flere tusen meter ned i havet og bli der i over en time, hvordan klarer de det? Hvordan unngår de trykkfallsyke? Hvis vi mennesker dykker noen ganske få meter ned må vi være uhyre forsiktige og gå laangsomt opp for å unngå skader. Hva er hvalenes dykkertriks?

Og hvorfor kan noen dyr bli hundre – ja, over to hundre år gamle?

Plast er vel ikke det vi liker best her i verden? I alle fall ikke den plasten som hoper seg opp på kjøkkenbenken etter at vi har vært en liten tur i butikken. Kålrabi i plast: hva er vitsen med det? Ja, er det en vits med denne innpakningen?

Ukas panel

  • Marin biolog Camilla With Fagerli

  • Kjemiker Einar Uggerud

  • Partikkelfysiker Anders Kvellestad 

 

Som alltid serveres det kaffe og bafler - fra 09:45!

Motta nyhetsbrev om kommende arrangementer på Realfagsbiblioteket

Emneord: vaffel og vitenskap, ekko, abels tårn
Publisert 3. nov. 2016 12:42