Vaffel & Vitenskap

Hva kan genredigeringsverktøyet CRISPR brukes til? Vet en gråtrost når en hare varsler om fare? Hvorfor sitter så mange av oss med beina i kors? Og inneholder bly farlige mengder radioaktivitet?

Ukas sak

Ill: Karoline Moe

Takket være det guddommelig verktøyet CRISPR kan vi i dag klippe og klistre som vi vil i gener, skriver en av lytterne våre til oss, -MEN, spør han, har noen brukt denne  teknologien på mennesker? Kan CRISPR for eksempel brukes som et genetisk våpen? En annen lytter mener – sterkt!  – at CRISPR bør brukes til å utrydde den forhatte iberiaskogsneglen!

I tillegg

Vet en gråtrost når en hare varsler om fare? Om vinteren samler forskjellige fuglearter seg i små flokker. De hjelper hverandre sikkert med å finne mat og passe seg for fiender, skriver en lytter. Da må jo de ulike fugleartene forstå hverandres språk? Men: kan fugler også skjønne hva pattedyr sier?

Hvorfor sitter så mange av oss med beina i kors?

En bestefar vil skjerme barnebarnet for stråling og plasserer en blyskjerm mellom internett-ruteren på veggen og senga til den lille jenta. Men så leser han at blyet inneholder rester av radioaktivitet. Har bestefar gjort barnebarnet en bjørnetjeneste?

Ukas panel

• Molekylærbiolog Sigrid Bratlie
  • Kjemiker Carl Henrik Gørbitz
  • Evolusjonsbiolog Glenn-Peter Sætre

Kaffe og vafler serveres - fra 09:45!

Motta nyhetsbrev om kommende arrangementer på Realfagsbiblioteket

Emneord: ekko, abels tårn, vaffel og vitenskap
Publisert 16. mars 2017 10:59 - Sist endret 16. mars 2017 10:59