Vaffel & Vitenskap

Er genetisk forurensning fra oppdrettslaks en så alvorlig trussel for vill-laksens overlevelse som det hevdes? Hvordan vet hestehov, hvitveis og blåveis når de skal blomstre - snakker de sammen? Og, hva er den beste løsningen for tunge opp-pakninger på skitur: sekk eller pulk? 

Ukas sak

Ill: Karoline Moe
Ill: Karoline Moe

Er genetisk forurensning fra oppdrettslaks en så alvorlig trussel for vill-laksens overlevelse, som det hevdes? Gjennom tusenvis av år har vill-laksen utviklet unike egenskaper som blant annet gjør den perfekt tilpasset elva og miljøet den lever i. Men hvis oppdrettslaks rømmer og parrer seg med vill-laks kan de nye genene gjøre vill-laksen mindre tilpasningsdyktig, mener mange. Dette stiller en av lytterne våre seg svært tvilende til! 

Hvordan kan gener fra samme art omtales som "forurensing"?, spør han - Det har jo, for eksempel, i alle år vært innblanding fra andre bestander ved såkalt feilvandring?

I tillegg

Abels tårn har vi noe for dere som tilbringer påsken et sted der vårblomstene dukker opp; for hvordan vet hestehov, hvitveis og blåveis når de skal blomstre? De blomstrer jo samtidig, snakker de sammen? 
 
Og for dere som skal gå lange skiturer med tunge opp-pakninger: lønner seg å bære alle kiloene på ryggen – eller er kanskje pulk den beste transportmåten?

Ukas panel

  • Genetiker Simen Rød Sandve
  • Matematiker Andreas Nakkerud
  • Botaniker Charlotte Sletten Bjorå

Kaffe og vafler serveres - fra 09:45!

 

Motta nyhetsbrev om kommende arrangementer på Realfagsbiblioteket

Emneord: ekko, vaffel og vitenskap, abels tårn
Publisert 6. apr. 2017 14:39 - Sist endret 6. apr. 2017 14:39