Vaffel og vitenskap - Side 3

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 27. mai 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Forrige ukes sending stoppet brått midt i et resonnement om sammenhengen mellom russisk padleteknikk og intuisjon. Dagens sending fortsetter rett og slett der vi slapp!

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 20. mai 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Hva er mest effektiv roing i en firer eller åtterbåt? Hva kan helikopterpiloter lære av øyenstikkere? Og finnes det noe som mennesker kan, men som dyr ikke kan? 

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 13. mai 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Botanisk hage eksploderer i farger på våren, men går man ut i skauen: bare hvitveis. Hvorfor har ikke norske blomster klart å finne på noe bedre, når de utenlandske er så fargerike? Liker norske insekter bare norske blomster?

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 6. mai 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Man sier ofte at antall mulige kombinasjoner i sjakk overstiger antall atomer i universet, men hvordan beregner man egentlig hvor mange atomer det er i universet - og hvor mange kan det være snakk om? 

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 29. apr. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Et særtrekk ved mennesket er troen på Gud. Men hvis mennesket er skapt i Guds bilde, må vel det bety at også Gud har et gudsbegrep? Altså Guds gud. Finnes det et religiøst multivers, spør en Ekkolytter. Abels tårn tar utfordringa.

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 22. apr. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

I gamle dager var frontruta pepra med innsektslik etter en sommerdag på landeveien. Men ikke nå lenger, skriver en av lytterne til Abels tårn. Hva har skjedd? Er det færre innsekter nå? Eller har bilvinduene blitt glattere? Og stemmer lytterens påstand?

Vaffel og vitenskap
Tid og sted: 15. apr. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Hvordan henger isen på Grønland og i Antarktis sammen med jordas rotasjon? Kan det ha oppstått lignende kloder som den vi lever på før vår jord så verdens lys? Hvorfor fryser ikke endene på beina? Dette er dagens temaer i Abels tårn.

Tid og sted: 8. apr. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Kan vi redde klimaet ved å kaste skog på havet? Er det mulig å fjerne lyden av snorking? Og må vi virkelig snart skrote FM-radioene våre; hva er egentlig vitsen med DAB? Dette er dagens temaer i Abels tårn.

Tid og sted: 1. apr. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

I Abels tårn sitter akkurat nå dagens ekspertpanel og spiser vafler med jordbær. Men i dag består serveringen av frosne bær - uten sukker - og meldingen fra tårnet er at smaken ikke er noe særlig!

Tid og sted: 18. mars 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Trøbbel med hårvekst? Kanskje håret vokser innover i hodet ditt! Vi har en lytter som er skallet, men som har hår i nese og ører. Dette funderer han på, for han har hørt at det finnes en genfeil som kan gjøre at hårrøttene i hodebunnen står opp ned  - og som gjør at håret vokser innover i hodet. Hvis dette stemmer, er det håret på hodet mitt som kommer ut av nesa og ørene? Kan ikke det i så fall være skadelig for hjernen?

Tid og sted: 11. mars 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Har du vært forkjølet i vinter? Og har du forsøkt å ta knekken på den med honning? Det har en av lytterne til Abels tårn også, men hun liker ikke honningsmaken! Akasiehonning er mye bedre, etter vår lytters mening. Spørsmålet er: hjelper den like godt mot forkjølelse? Ja, er det nødvendig å tyne i seg lynghonning hvis en ikke liker det?

Tid og sted: 4. mars 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

IG-Nobel prisen gis til forskning som får deg til å le! I dagens panel har vi intet mindre en to tidligere vinnere! Klarer de å få publikum til å le? Og hva gjør egentlig latter med oss?

Tid og sted: 26. feb. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Er det noen av Ekkos lyttere som husker vortene som dukket opp, særlig på fingrene, da vi var yngre? Og som vi, i alle fall jeg, forsøkte å fjerne på all verdens merkelige måter: for eksempel ved å knytte en ulltråd rundt , eller å dekke dem med et tjukt lag med lim. Men har ungdom nå til dags vorter?  Hvor har egentlig vortene blitt av? Svaret kommer når vi setter over til Abels tårn.

Tid og sted: 19. feb. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Hvorfor løsner lissa på høyre sko ti ganger så ofte som lissa på venstre? ----Et irriterende problem som en Ekko-lytter håper å få løst ved hjelp av ekspertpanelet i Abels tårn. Kan det forklares med fysiske lover? Har det noe med ganglaget å gjøre  ---eller er det lissenes kvalitet som er avgjørende? Svaret kommer om ------ og vi kan røpe at astrofysikeren i ekspertpanel er i fyr og flamme. Det samme skjer nemlig med skoene hans!

Tid og sted: 12. feb. 2016 10:03, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Vi har en innstendig appell fra en av lytterne: IKKE GLEM å kaste rekeskallet med en gang! Ellers stinker det over hele huset dagen etter! Og hvorfor er det sånn? spør lytteren, hvorfor kan jeg ha kjøtt i kjøleskap i dagevis uten at det forringes, mens sjømat blir dårlig nesten med en gang? Det skal ekspertpanelet i Abels Tårn få svare på.

Tid og sted: 5. feb. 2016 10:03, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Det verste du kan gjøre mot helsa di er å ligge å purke og sove på sofaen dagen lang. Men hvorfor det? Katta gjør jo ikke stort annet - og den er et rovdyr! Urettferdig, mener en lytter  

 

Tid og sted: 29. jan. 2016 10:03, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Tid er noe rare greier ! Noen ganger flyr den , andre ganger snegler den seg av sted. Er egentlig et sekund det samme til alle tider??? Nok et meget interessant spørsmål fra en Ekko-lytter ---som nå skal besvares av ekspertpanelet i Abels Tårn.  

Tid og sted: 22. jan. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Det er fredag, og det betyr at forskerne er på vei opp de lange trappene til vaffelbordet i toppen av Abels tårn. I dag skal vi kikke ut i verdensrommet, sammen med Torkild Jemterud Ja, vi skal drømme om å reise til Mars...

Tid og sted: 15. jan. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

En av lytterne våre har lagt merke til at når  vind og snø blåser mot en vegg  så legger snøen seg i en skavl foran huset eller hytta , mens en sone ut fra veggen er fri for snø. Hvordan oppstår denne snø-frie sonen, spør han.

Tid og sted: 8. jan. 2016 10:03 - 10:43, Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Har du lurt på hvorfor det er så lett å gå i nedoverbakker, og så vanskelig å gå i oppoverbakker? Kan det skyldes gravitasjonen, spør en av lytterne våre ?