Besøksadresse
Georg Sverdrups hus, 4.etasje (kart)
Moltke Moes vei 39
Et tilbakeblikk på de beste og kjipeste forskningsnyhetene fra året som gikk. Og en liten kikk fremover, inn i året som kommer.
Migrene med aura, fulle batterier og tetting av bilradiatorer med kanel! Panelet i Abels tårn drodler over disse temaene i dagens sending.
Skyting med air gun, ikke-newtonske væsker, glider på ski, arvede sko - og er det farlig å bruke kanel i julebaksten?
Kan man varsle været på gikta? Hvorfor oppleves minus tre grader en vårdag så mye herligere enn minus tre grader en høstdag? Og hva er jetstrømmer?
Blir fugler svimle? Hvorfor lukter nytt nytt? Hva skjer når det slutter å lukte nytt? Og er det egentlig stjernene vi ser, eller bare lyset fra dem?
En av lytterne spør ekspertpanelet i Abels tårn: Hva kan vordene foreldre gjøre før unnfangelsen for å sikre at barna vi planlegger å få skal bli friske, glade og evnerike? Og - vil samme råd gjelde for mor og far?
Panelet svarer på spørsmål om forskjellige typer uendelighet. Kan man faktisk se lenger - for eksempel fra en fjelltopp - om høsten enn på andre årstider? Kan holdbarheten på bananer forbedres? Og vil du lære å lage en bananflue-felle?
Hva er det som gjør at alt som vaskes samtidig ender opp inne i dynetrekket i en stor klump? Hvordan unngår hvaler trykkfallsyke? Hvorfor blir noen dyr så gamle? Og hva er vitsen med plastinnpakket kålrabi?
Har du opplevd, når du står i dusjen helt stille og rolig og lar det varme vannet renne en stund, deilig … OG SÅ – sitter føttene dine fast!
Er det mulig å kjøre fra radio-bølger, undrer en av lytterne som hører på Ekko i bilen. Hvor mye må jeg gasse på for å kjøre fra dem? Hvor lavt går de? Eller kanskje de går høyt?
Astrofysikere river seg i håret og mister nattesøvnen: Galaksene snurrer rundt akkurat som man skulle tro når vi måler alt lyset fra dem. Vanlig, hverdagslig synlig stoff altså. Må vi kaste den mørke materien på skraphaugen?
I Abels tårn i dag dreier mye seg om farger; hva er egentlig grått? Og hvorfor ser blinde Solveig-Marie Oma alle ting, til og med toner, i farger?
Har du noen gang gått i fjellet og kjent en eim av svømmehall? Og hvor sannsynlig er det at det finnes mennesker på jorda om hundre tusen år?
Hvorfor er katter livredde agurker? I hvor lang tid kan en overleve naken i et kjøleskap? Og hvorfor renner vann så fort ut av navlen under et bad?
Er det mulig å høre forskjell på kaldt og varmt vann? Har du pisket krem mens det lyner og tordner ute? Det er blant spørsmålene som diskuteres i denne ukens Abels tårn-sending.
Det har dukket opp noe kjempespennende: rundt vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, er det en planet som ligner på jorda - som attpåtil ligger sånn til at det kan være flytende vann der!
Etter en lang sommer er det endelig tid for Abels tårn igjen! Og i dag skal ekspertpanelet snakke om ostehøvler med gammel brunost på!
Stemmer det at metallet i pc'ene våre ble laget da en stjerne eksploderte i en supernova? Dette er siste sending fra Realfagsbiblioteket før sommeren. Vi ønsker velkommen tilbake til mer Vaffel & Vitenskap den 19. august!
Det skal trilles piller i denne ukens Abels tårn. En lytter har nemlig erfart at når han mister de runde og flate pillene han tar så stiller pillene seg ofte på høykant når de lander! Hvorfor det?
Varmerekordene står i kø. April i år var den 7. måned på rad det ble satt varmerekord her på jorda. Men, skriver en av lytterne, hva er da forklaringen på at temperaturene i Nord-Atlanteren er kaldere enn vanlig?
Forrige ukes sending stoppet brått midt i et resonnement om sammenhengen mellom russisk padleteknikk og intuisjon. Dagens sending fortsetter rett og slett der vi slapp!
Hva er mest effektiv roing i en firer eller åtterbåt? Hva kan helikopterpiloter lære av øyenstikkere? Og finnes det noe som mennesker kan, men som dyr ikke kan?
Botanisk hage eksploderer i farger på våren, men går man ut i skauen: bare hvitveis. Hvorfor har ikke norske blomster klart å finne på noe bedre, når de utenlandske er så fargerike? Liker norske insekter bare norske blomster?
Man sier ofte at antall mulige kombinasjoner i sjakk overstiger antall atomer i universet, men hvordan beregner man egentlig hvor mange atomer det er i universet - og hvor mange kan det være snakk om?
Et særtrekk ved mennesket er troen på Gud. Men hvis mennesket er skapt i Guds bilde, må vel det bety at også Gud har et gudsbegrep? Altså Guds gud. Finnes det et religiøst multivers, spør en Ekkolytter. Abels tårn tar utfordringa.