English version of this page

Åpne ressurser utenfor Oria

I disse dager er det flere forlag og innholdsleverandører som åpner opp sine ressurser slik at de er gratis for alle studenter og ansatte ved UiO og OUS å bruke. Her finner du en liste som oppdateres jevnlig.

Accucoms

Accucoms har samlet en oversikt over forlag som har åpnet opp informasjon og forskning om COVID-19:

Berghahn Books

Les mer om tilgangen her.

Bloomsbury

Bloomsbury har åpnet fri tilgang for Universitetsbibliotekets brukere til følgende innhold/ressurser:

Cambridge UP

All 700 textbooks published and currently available in HTML format on Cambridge Core are available regardless of whether textbooks were previously purchased. Free access is available until the end of May 2020.

Duke University Press

Duke University Press har åpnet for en 90 dagers tilgang til bøker og tidsskrifter.

EBSCO

Ebsco har laget en samleside for informasjon og åpne ressurser for akademiske bibliotek. Her finner man åpen tilgang til Harvard business review e-book collection, åpen tilgang til e-bøker fra mer enn 300 utgivere, og utvidet tilgang til Faculty select, for lettere tilgang til "Open Educational Resources and DRM-free e-books to support remote classroom needs."

EBSCO har samlet informasjon om COVID-19 / Coronavirus på to nettsider, og de har åpnet fri tilgang til flere EBSCO-ressurser i tillegg til flere open access-ressurser.

Dette er et pågående arbeid som inkluderer DynaMed-redaksjonen.

Elgar

Elgar har utviklet et bibliotek med ressurser for undervisning, og tilbyr nå gratis tilgang til relevant innhold gjennom Elgaronline. De innledende kapitlene til de fleste av publikasjonene er også tilgjengelige for visning.

Elsevier

Tilgang til Elseviers 256 'Textbooks' er åpnet opp i 90 dager for alle institusjoner som har Science Direct. Brukere ved UiO får tilgang via vår løsning for tilgang hjemmefra. Se tilgjengelige titler her.

Emerald Publishing

Emerald Publishing gir gratis tilgang ut året til forskning på Covid-19 og relaterte emner. 

Gale

Gale har lansert et COVID-19 ressurssenter. Denne online huben utvikler seg raskt og du kan bruke og dele ressurser gratis:

 • Tverrfaglige, pensumorienterte ressurser for å støtte digital læring for skolene
 • Levende og on-demand opplæringsmateriell for å hjelpe deg med å optimalisere eksisterende ressurser
 • E-bøker for profesjonell utvikling for å hjelpe og styrke overgangen til digital læring
 • Autoritative Gale-ressurser for brukere av skole og høyere utdanning om helserelaterte temaer og globale spørsmål

ICOLC (The International Coalition of Library Consortia)

Unit, som forhandler konsortieavtaler på vegne av UHR-sektoren i Norge er medlem av den ideelle organisasjonen ICOLC. De har tatt initiativ overfor utgivere og andre leverandører av akademisk innhold i forbindelse med å bidra med å åpne tilgang til lukket innhold, tiltak som bidrar til løsninger for tilgang hjemmefra, oppheve restriksjoner for deling m.m.

Idunn

Universitetsforlaget gjør alt innhold på Idunn åpent tilgjengelig for alle til bibliotekene åpner igjen. På Idunn finner du over 36 000 artikler og kapitler, over 70 tidsskrifter og en rekke vitenskapelige bøker. Kunnskap er viktigere enn noen gang.

IEEE

IEEE åpner sine over 400 e-læringskurs ut juni for å hjelpe studenter og fakultetsansatte som studerer og underviser i teknikk og datavitenskap.

Fullstendig liste over de ulike onlinekursene finnes på IEEE Xplore.

JoVE education (Videoer)

JoVE vil gi gratis tilgang til alt det pedagogiske videoinnholdet til 15. juni 2020.
Her får du tilgang når du er på UiO-nettet.
Bruker du remote desktop eller er utenfor UiO-nettet kan du be om tilgang.

JSTOR

JSTOR og sine deltagende forleggere gjør et utvidet sett med innhold fritt tilgjengelig for sine deltakende institusjoner til 30. juni 2020.

 • De fremskynder utgivelsen av et nytt sett med 26 journalarkiver om folkehelse, og gjør dem åpent tilgjengelige gjennom 30. juni 2020.
 • De skrur på tilgang til alle ulisensierte JSTOR ARCHIVE og Primary Source samlinger uten omkostninger
 • De samarbeider med utgivere for å gjøre mer enn 20 000 bøker tilgjengelig uten kostnad for JSTOR-deltakende akademiske institusjoner og ungdomsskoler som ikke deltar i bokprogrammet deres. Antall bøker som er tilgjengelige gjennom denne innsatsen, vokser daglig etter hvert som flere utgivere melder seg på.

Mer informasjon om dette programmet, deltakende utgivere og lenker til andre nyttige ressurser finner du på about.jstor.org/covid19/.

Karger

Karger åpner alle publiserte koronavirus / COVID-19 artikler, tilgjengelig ut 2020.

Coronavirus Topic Article Package

Maruzen

Maruzen e-bokbibliotek - 試読/trial åpner under Covid-19, til slutten av mai via Remote DesktopBrukerveiledning for dette e-bokbiblioteket

McGraw-Hill

Finn populære fag- og lærebøker fra forlaget McGraw-Hill på plattformen Access Medicine.  ​

Microbiology Society

Microbiology Society gir midlertidig gratis tilgang til sine 7 tidsskrift.

MUSE

I skrivende stund har 40 utgivere i MUSE-prosjektet gitt gratis tilgang til tidsskrifter og bøker. Se oversikt over utgiverne.

Det digitale innholdet kan søkes fram ved å velge "Only content I have access to" i venstre stolpemeny her: https://muse.jhu.edu/search

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket gir digital tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket.

Alle studenter kan bruke Feide-innlogging. (Vitenskapelig ansatte kan logge seg inn som før.)

Studentene får da tilgang til alt som ligger ute NBs søk, også det som er merket med Kan kun åpnes i Nasjonalbiblioteket. Tilgangen gis for 8 timer av gangen

Ovid

Wolters Kluwer en dedikert ressursside hvor du kan finne en rekke kuratert informasjon og ressurser fra sin produktportefølje som de har åpnet tilgang til for det medisinske samfunnet i løpet av denne tiden. Sidene blir oppdatert regelmessig med nye ressurser.

SAGE

SAGE har åpnet for tilgang til følgende gratis ressurser for å hjelpe deg med å administrere overgangen til digital læring så sømløst som mulig:

 • Tilgang til SAGE e-tekstbøker og læringsressurser for å sikre at studentene dine har innholdet de trenger i lese- og eksamensperiodene
 • Tilgang for forelesere til elektroniske inspeksjonskopier slik at du kan gå gjennom og velge bøker som skal brukes i undervisning
 • Tilgang til et bredt spekter av online ressurser til undervisere og studenter som følger med mange av lærebøkene våre
 • 90-dagers tilgang til våre digitale bibliotekprodukter inkludert SAGE Knowledge, SAGE Video, SAGE Business Cases og SAGE Research Methods Video
 • Personlig støtte fra din lokale konsulent på spørsmål du måtte ha
 • Ekspertinnsikt- og råd om å flytte undervisning online og støtte elevene dine gjennom overgangen til online læring
 • Åpen tilgang til den nyeste forskningen om online undervisning og COVID-19

SIAM

SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics) tilbyr ressursen SIAM Journal on Mathematics of Data Science åpent tilgjengelig for alle ut året.

Taylor & Francis

Gratis tilgang til COVID-19-forskning
Taylor & Francis har lansert en microsite for å samle tidsskrift- og bokressurser på COVID-19. Nettstedet oppdateres jevnlig ved daglige nøkkelordskanninger av artikler som er under produksjon, for å sikre at all COVID-19-forskning kan tilbys gratis ved publiseringstidspunkt. Les mer her.

Wiley

World Scientific

World Scientific har oppgradert UBs tilgang til tidsskrift til å nå gjelde alt innhold publisert fra 2001 til dags dato. Tilgangen gjelder fram til 30. juni 2020. Tilgangen er IP-basert. Søk om tilgang her.

Publisert 20. mars 2020 14:19 - Sist endret 16. apr. 2020 09:44