Luke 6: Er det bare snille barn som får besøk av nissen?

Julenissen med privilegerte barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det er jo det vi hører som barn. Bare vi ikke lyver, stjeler, banner eller insisterer på å høre samme masete julesang om og om igjen i førjulstida, så får vi besøk av nissen. Men er det så enkelt som det. Selv har jeg flere ganger nesten vært direkte ufin, og likevel fått en brun pose med litt Dumle, en ballong og en appelsin på juletrefesten. For ikke å snakke om gavene under treet.

Dagens luke tar for seg hvilke barn det er nissen besøker på pediatriske avdelinger i Storbritannia. De har med faktorer som de sosioøkonomiske forholdene i nabolaget sykehusene er i, og den geografiske avstanden til Nordpolen, og selv om nissen besøker de aller fleste barn på sykehusene som er med i studien, er det nok dessverre en myte at snillhet er det den viktigste årsaken for hvorvidt han dukker opp eller ei. Her er artikkelen.

Park John J, Coumbe Ben G T, Park Esther H G, TseGeorge, Subramanian S V, Chen Jarvis T et al. Dispelling the nice or naughty myth: retrospective observational study of Santa Claus BMJ 2016; 355 :i6355

Julekalenderen dag for dag

Av Magnus Carlström
Publisert 6. des. 2017 07:00 - Sist endret 21. des. 2017 09:51