Luke 12: Sesongavhengig, stressindusert erytem (rødhet) i nesen hos hjortedyr

Men en vakker julekveld kom nissefar og sa: Rudolf hjernen koker opp, hvis du ikke lyser nok! Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Se for deg at du skal kjøre jorda rundt på en dag, og i tillegg skal gjøre en stopp hos hver eneste husholdning som har nogen lunde snille barn. Jeg ser for meg at det er en del stress. Tenk deg om det er tåke den dagen da. Hva skal du gjøre da? Heldigvis finnes det forskning som viser at nesen hos reinsdyr fungerer som en slags varmeveksler når det er mye stress, for å ikke koke hjernen. En effekt av denne prosessen kan være at nesen får røde utslett, som gløder og lyser opp veien, jo raskere sleden går.

Det er vanskelig å forklare dagens luke noe nærmere, men for å vise hvor flinke bibliotekarer er nødt til å være, tar jeg med en sammenligning av hvordan et MEDLINE-søk og et Wikipedia-søk på dette emnet ser ut:

MEDLINE: (exp Reindeer/or rangifer tarandus.mp. OR reindeer.af.) AND [(exp nose/or exp rhinophyma/or exp rhinitis/OR (nose or rhinophyma or rhinitis).af. OR (snout or snotter or conk or neb or schnoz or hooter).af.)] no LIMITs.

Wikipedia: red-nosed reindeer

Teece, S., & Foex, B. A. (2007). Towards evidence based emergency medicine: best BETs from the Manchester Royal Infirmary. Weather dependent nasal erythema in reindeer (Rangifer tarandus). Emerg Med J, 24(12), 848-850. doi: 10.1136/emj.2007.055004

Julekalenderen dag for dag

Av Magnus Carlström
Publisert 12. des. 2017 07:00 - Sist endret 21. des. 2017 09:51