Luke 21: Når bevisbyrden er for tung – alternativer til evidensbasert medisin

Når kollegaene tviler på at du har faglig dekning for å hevde noe, må du kanskje hevde det litt høyere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.

Det blir stadig stilt høyere og høyere krav til at alt de som tukler med kroppene våre gjør skal være evidensbasert eller kunnskapsbasert om du vil. Det skal vi være ganske glade for. At det som gjøres har blitt gjort før, og virket, samtidig som det ikke gjorde noe ubehagelig som det ikke skulle. For å teste alt det her nøye nok bruker man en hel haug begreper jeg ikke har planer om å forklare her, som metaanalyser, randomiserte kontrollerte forsøk og systematiske oversikter.  Men så er det de gangene man ikke kan lene seg på det kunnskapsbaserte. Enten fordi man ikke fant noe nyttig når man søkte, eller fordi man ikke orket å kontakte biblioteket for å be om søkeveiledning og heller dro på hytta.

Heldigvis finnes det alternativer der ute. Dagens luke viser syv alternativ som kan være svært effektive når man sliter med å nøste opp nok  data som går god for det man har planlagt.

Isaacs, D., & Fitzgerald, D. (1999). Seven alternatives to evidence based medicine. Bmj, 319(7225), 1618.

Julekalenderen dag for dag

Av Magnus Carlström
Publisert 21. des. 2017 07:00