"Sørlandets ukjente geni"

Våren 2014 arbeidet journalisten Vilde Sagstad Imeland med en større artikkel om Ole-Johan Dahl. Hun besøkte familien, instituttet, biblioteket mm. Dette resulterte i en 10-siders reportasje i Fædrelandsvennen 25.juli 2014.

Informatikkbiblioteket fikk pdf-versjoner av avissidene og disse ble blåst opp til store plakater som med ujevne mellomrom brukes til utstilling slik at nye studenter kan få et begrep om hvem denne personen er som har gitt huset navn.

Vi takker Fædrelandsvennen for tillatelse til også å legge disse sidene på nett.

Sørlandets ukjente geni

  • Pioneren

    Historien om Mandals ukjente geni er også en fortelling om forsinket heder og ære. Tenk på smart-telefonen, dataen eller nettbrettet ditt. Om du ikke helt forstår teknologien bak det du ser på skjermen, vet du vel at det var en sjømannssønn fra Mandal som skapte store deler av den?

    Side 6, Side 7

  • Datageniet

    - Man bruker ikke det ordet så ofte, men Ole-Johan var et geni. Ordene tilhører professor i informatikk, Olaf Owe. Det er 2014 og nesten sommerferie ved Universitetet i Oslo. Owe sitter sammen med professorkollega Stein Krogdahl i 8. etasje på Ole-Johan Dahls hus.

    Side 8, Side 9

  • Simula

    Prinsippet bak ideen, som ble kalt «objektorientering», var å gjenskape deler av verden slik den er, inni datamaskinen. Dahl og Nygaard ville etterligne, eller simulere prosesser i verden, og derfor fikk programmeringsspråket deres navnet «Simula»

    Side 10, Side 11

  • Musikken

    – Ole-Johan var fantastisk til å spille piano. Han kunne bare bla opp helt nye stykker med hvilke som helst komponister og spille det perfekt. Jeg tror han bare dyttet arkene rett inn i hodet.

    Side 12, Side 13

  • Barndom i Mandal

    – En ener, betyr det ordet. Jeg ser ham fremdeles for meg, og kunne sikkert ha plukket ham ut på et bilde, er det ikke rart. Han var spinkel og hadde krøllete hår. Stille og rolig, og på ingen måte noen rampegutt eller brautepave.

    Side 14, Side 15