Yan Lianke

Om forfatteren

Copyright: Philippe Picquier

Yan Lianke 阎连科 (1958 - ) har ofte blitt kalt mester av magisk realisme.  
Bøkene hans inneholder dog adskillig større doser realisme enn magi, og selv har han omtalt stilen sin som mystisk/spirituell realisme (神实主义). 20 år gammel vervet han seg til det Kinesiske militæret, hvor han også begynte sin forfatterkarriere.  
Boka som gjorde Yan Lianke kjent for et internasjonalt publikum var Wei renmin fuwu, som ble ikledd norsk språkdrakt av Brit Sæthre og utgitt i Norge under tittelen Tjen folket! i 2008.
 

Bokomslag: Font forlag

Tjen folket! (Wei renmin fuwu)

Historien er satt til kulturrevolusjonen og handler om forholdet mellom en travel revolusjonær generals kone og en menig soldat.
For å få fart på sengehyggen utvikler de etter hvert en noe særegen fetisj: knusing av Mao-artefakter. Kinesiske sensurmyndigheter var ikke særlig imponert, og boken ble forbudt i fastlands-Kina, noe som har vært skjebnen til flere av Yan Lianke’s bøker, blant annet Dingzhuang meng som tar utgangspunkt i virkelige hendelser om kinesiske bønder som får HIV etter å ha donert blod. (Oversatt til Norsk av Brit Sæthre, med tittelen Landsbyens blod),  og Sishu, som kom på engelsk i 2014 under tittelen The four Books. Boken beskriver forholdene i en arbeidsleir under Det Store Spranget (1958-61), og fikk Kafka-prisen i 2014. 
Yan Lianke har omtalt Kinas statsautoriserte selektive hukommelse som ‘Hukommelsestap med Kinesiske karakteristikker’ – selv planter han ugress på den velfriserte statsautoriserte hukommelsesplenen.

Andre verk

Andre verk inkluderer Shou huo, som fikk den prestisjetunge Lao She-prisen i 2003;
Historien om landsbyen bebodd av funksjons- og bevegelseshemmede som planlegger å kjøpe Lenins lik, frakte det til bygda si og stille det ut i et mausoleum for å tiltrekke seg penger, turister og arbeidsplasser ble oversatt til norsk av Tom Lotherington (Lenins kyss, 2011).
Hans siste roman, Zhalie zhi (Krøniken om Zhalie) (2013) er en satirisk fortelling om hvordan den lille bygden Zhalie i løpet av 30 år blir forvandlet til en moderne storby.  Den er foreløpig ikke oversatt, verken til Engelsk eller norsk. 

Publisert 21. jan. 2016 17:33 - Sist endret 22. jan. 2016 11:04