English version of this page

Kvinnelige filmregissører fra Japan: et kjønnsdelt samfunn i endring. Bokutstilling

Hovedmonter i utstillingen. 1. etasje i Georg Sverdrups hus

Bokutstilling 9. mai-26. mai 2016.

I 2015 ble Japan rangert av Global Gender Gap Report som nummer 101 av 145 i verden når det gjelder likestilling for kvinner. Selv om rangeringen er tre plasser lenger opp enn i 2014, er det fremdeles en fellende dom over seksuell diskriminering i verdens tredje største økonomi.

Den globale filmindustrien er fortsatt betydelig mannsdominert, og spesielt vanskelig har det vært for kvinner som står bak kameraet. Selv om kvinner har regissert filmer siden 1800-tallet, var det ikke før i 2010 at Kathryn Bigelow skulle bli den første kvinnen til å vinne Oscar for beste regissør.

Selv om to av utstillingens regissører levde, virket og påvirket i årene før og etter andre verdenskrig, er det ikke før i løpet av det siste tiåret at kvinnelige japanske regissører har begynt å gjøre seg bemerket, også utenfor Japan. Sakte, men sikkert er Japans kjønnsdelte samfunn i ferd med å endre seg.

Studentbetjent v/HumSam-biblioteket og praktikant fra bibliotekutdanningen v/HiOA Vibeke Oseth Gustavsen

 
Naomi Kawase - The Mourning Forest (殯の森, Mogari no mori)

Se også

E-bok

Nelmes, J., & Selbo, J. (2015). Women Screenwriters : An International Guide. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

Bok

Yamamuro, S., & Fogel, J. (2006). Manchuria under Japanese dominion (Encounters with Asia). Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

Andre ressurser

Global Gender Gap Report 2015

Bibliotek

  • Film + Japan ORIA
  • Kvinner + Japan ORIA
  • Regissør + kvinner ORIA