Fransk litteratur. Fra middelalderen til opplysningstiden. Bokutstilling

Hovedmonter i utstillingen. 3. etasje i Georg Sverdrups hus

Bokutstilling 12. august-26. august 2016

3. etasje i Georg Sverdrups hus, Universitetet i Oslo

Frankrike – en litterær stormakt siden Middelalderen

Siden Nobelprisen i litteratur ble opprettet i 1901, har franskspråklige forfattere satt verdensrekord i antall Nobelpriser. Dette er en god indikasjon på at Frankrike i moderne tid har hatt, og fortsatt har, en veldig høy stjerne blant så vel lesere som litteraturkritikere.

Men denne statusen er ikke ny – allerede i middelalderen hadde Frankrike en dominerende stilling i verdenslitteraturen. Ridderromaner, heltekvad og trubadurenes ballader har alle satt sitt preg på litteraturhistorien. For ikke å snakke om i de påfølgende århundrene, da Ronsards sonetter, Molières komedier, Racines tragedier, Voltaires filosofiske brev og Diderots encyklopedi satte evige spor.

I denne utstillingen presenterer vi noe av det beste og viktigste fransk litteratur har å by på, fra middelalderen til opplysningstiden.

Kjerstin Aukrust. Førsteamanuensis. ILOS

Geir Uvsløkk , Førsteamanuensis. ILOS

José María Izquierdo, Fagreferent i romanske språk

Fransk litteratur, del 2. Fra Romantikken til våre dager

Se også

Noen websider

Historiske ordbøker

  • Dictionnaires d'autrefois. Dictionarium latinogallicum (1552), Thresor de la langue françoyse (1606), Dictionnaire de l'Académie française (1694), Dictionaire historique et critique (1740) og Dictionaire critique de la langue française (1787-88).

Fransk som fremmedspråk