Litteratur på spansk

Vindmøller i La Mancha. Kilde

Spansk er et prestisjetungt litterært språk og har vært det siden renessansen og barokken. Et språk med en så lang historie og som i tillegg er offisielt språk i 21 land med forskjellige samfunn og kulturer, har alle forutsetninger for en litterær produksjon med klare universelle temaer og verdier.

En rekke spanskspråklige forfattere er internasjonalt anerkjente, som for eksempel de elleve Nobelprisvinnerne i litteratur.

Blant verdenskjente forfattere har vi blant andre Inca Garcilaso de la Vega, Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Francisco de Quevedo.  y Calderón de la Barca, Luis de Góngora, Tirso de Molina, Antonio Machado, Juan Ramín Jimenez, Federico García Lorca, Luis Cernuda, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Gabriela Mistral, Alfonsina Storni, Rosario Castellanos, Julio Cortázar, Bioy Casares, Nicolás Guillén, Mario Vargas Llosa, José Donoso, Jaime Gil de Biedma, Belén Goipegui, Almudena Grandes, Juan Marsé, Manuel Vazquez Montalbán, Laura Restrepo, Patricio Pron og mange flere, bl.a. 11 nobelprisvinnere i litteratur. Disse utgjør en del av det spanskspråklige litterære arvegodset og er en fundamental del av det globale.