GEO-onsdag: En reise til Jordens indre

Foredrag ved Trond Helge Torsvik, professor ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk.

I denne månedens geo-onsdag vil Trond Helge Torsvik fortelle om koblingen mellom platetektonikk og prosesser i den dype jorden.

I Jules Vernes roman entrer ekspedisjonen Jordens indre gjennom en vulkan på Island, og returnerer til overflaten via en vulkan i Italia. Dette er imidlertid en fantasireise; det dypeste borehullet i verden er bare 12 km dypt. Ved hjelp av seismologi kan vi likevel kartlegge jordens indre. Sammensetningen av den dype mantelen kan vurderes ut fra prøver tatt ved aktive varmepunkter (hotspots) eller store vulkanske provinser (supervulkaner) som representerer varmesøyler fra kjerne-mantelgrensen (2900 km dyp).

Platetektonikk er en fascinerende historie om tektoniske plater som beveger seg på jordens overflate: De glir fra hverandre og danner ny havbunnskorpe, kolliderer og danner fjellkjeder eller beveger seg sidelengs i forhold til hverandre.

Koblingen mellom platetektonikk og prosesser i den dype jorden kan konseptuelt betraktes som en enkel massebalanse: Langsom nedskyvning (subduksjon) av havbunnskorpe tilfører masse til den underliggende mantelen, og etter 150–200 millioner år fører dette til returstrømmer mot overflaten (varmesøyler) fra marginene til to termokjemiske provinser (anomalier) i den dypeste mantelen. Vi kaller disse provinsene TUZO og JASON, og de kan ha vært stabile i flere milliarder år. Varmesøyler fra de to områdene kan manifestere seg på jordens overflate som aktive varmepunkter (for eksempel Island og Hawaii), som kimberlitter som bringer opp diamanter fra 150–200 km dyp, eller som gamle supervulkaner som kan lede til klimatiske endringer og masseutryddelse.

 

Arrangementet sendes direkte


GEO-onsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Det serveres vafler og kaffe/te.

Alle er velkomne!


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Publisert 3. apr. 2018 12:50 - Sist endret 16. nov. 2020 11:22