GEO-onsdag: «Den kambriske eksplosjonen» - evolusjon på steroider for 530 millioner år siden

I kambrium, for ca. 530-510 millioner år siden, skjøt evolusjonen virkelig fart. Fossiler fra perioden forteller oss om livsbetingelser, avsetningsmiljø og evolusjonære eksperimenter.

Foredrag ved Hans Arne Nakrem, professor ved Norsk senter for paleontologi.

De eldste sporene etter liv på jorda er fossile bakterier som er rundt 3,7 milliarder år gamle. Gjennom en periode på flere hundre millioner år dukket de første encellede organismene med ekte cellekjerne opp, etterfulgt av flercellede alger før de første flercellede dyrene for rundt 600 millioner år siden så dagens lys. Etterfulgt av globale istider skjøt evolusjonen fart. Den «kambriske eksplosjonen» utspilte seg i kambrium for rundt 530–510 millioner år siden. Perioden har fått stor oppmerksomhet fra evolusjonsforskere, kanskje spesielt fra paleontologene – forskere som studerer fossiler.

Nå dukket det opp marine organismer med et hardt ytre skall. Disse har et betydelig høyere fossiliseringspotensiale, og fossiler som dokumenterer denne hendelsen er funnet i mange land i verden. Noen av fossilene/organismene har etterkommere i dag, men mange lar seg ikke plassere i kjente slektskapsforhold, og blir betraktet som evolusjonære eksperimenter som ikke hadde et lykkelig utfall. De beste kjente forekomstene er i Canadas Rocky Mountains («Burgess Shale») og i Kina («Chengjiang-faunaen»). Også i Norge leter paleontologene etter slike fossiler!

Hans Arne Nakrem er professor i paleontologi ved Universitetet i Oslo, Naturhistorisk museum. Foredraget er utarbeidet som en del av pensumet i kurset GEO3710 – Livets utvikling. Det tar for seg fossilene fra kambrium og diskuterer deres livsbetingelser, avsetningsmiljø og evolusjonære betydning, samt hvilke fantastiske forhold som må ligge til rette for at fossiler av denne typen faktisk skal bli bevart og kunne gjenfinnes en halv milliard år senere!
 

Arrangementet sendes direkte


GEO-onsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Det serveres vafler og kaffe/te.

Alle er velkomne!


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Publisert 28. aug. 2018 09:01 - Sist endret 16. nov. 2020 11:22