BIO-torsdag: Enhancere - genregulering på lang avstand

Foredrag ved Rein Aasland, instituttleder ved Institutt for biovitenskap. 

Genomet dekodes i to hovedtrinn. Det andre trinnet, som ble klarlagt allerede på 60-tallet, skjer ved ribosomenes translasjon av informasjon i mRNA til proteinsekvens, ved hjelp av den genetiske koden. Vi vet langt mindre om det første trinnet, som er transkripsjon fra DNA til mRNA. Hvor skal RNA polymerase begynne og slutte? Når skal den begynne og hvor lenge skal den holde på? I hvilke celler skal det skje? Svaret på disse spørsmålene er genregulering.

Et gen reguleres av transkripsjonsfaktorer som binder til segmenter i DNA, i og rundt en promoter. Men mange gener reguleres også på lang avstand ved segmenter i DNA, som er kjent som enhancere. Hvordan går det til at en enhancer som kan ligge tusenvis av basepar borte fra promoterer, kan ha en avgjørende rolle i hvorvidt gener er av eller på?

Arrangementet blir sendt live

BIO-torsdag

Hver siste torsdag i måneden vil profilerte forskere innen biologi ved UiO fortelle om sin forskning og om det nyeste innen sitt forskningsfelt. BIO-torsdagene er en fin anledning til å lære mer om forsknings innen biologi og møte kolleger. Det blir enkel servering.

Foredraget er åpent for alle, velkommen!

 


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

Emneord: Science Debate
Publisert 18. okt. 2018 14:30 - Sist endret 10. sep. 2020 18:05