Fysikk i biblioteket: Emmy og symmetriene

Foredrag ved Anders Kvellestad, Imperial College i London, UiO: Fysisk institutt.

Tenk deg at du ber en gruppe fysikere liste opp de dypeste, mest banebrytende resultatene i fysikkhistorien. En slik liste vil inneholde mange temaer som er velkjent for de fleste, som kvantefysikk og relativitetsteori. Men ett punkt som garantert dukker opp på denne listen, er fremdeles fremmed for mange: "Noethers teorem".

I år er det 100 år siden matematikeren Amalie Emmy Noether publiserte et resultat som skulle vise seg å bli et av de viktigste innen teoretisk fysikk noen sinne, og som siden har fungert som rettesnor for fysikeres jakt på stadig bedre beskrivelser av hvordan naturen henger i hop. Et slikt jubileum kan vi ikke forbigå i stillhet!

Noethers teorem er et av disse dype resultatene i fysikken som forbinder det hverdagslige og det eksotiske: Egg har en lei tendens til å knuse når du mister dem, et løpsk nesehorn er skumlere enn en løpsk hamster, og grønne kvarker skifter ikke farge sånn helt uten videre. Med Noethers hjelp kan alt dette, og mye mer, knyttes til noe av det som gjør fysikken så vakker og elegant, nemlig symmetri.

I dette foredraget vil Anders Kvellestad dykke ned i Emmy Noethers historie, undersøke hva teoremet hennes egentlig forteller oss om naturen og se på hvilken rolle symmetri spiller i moderne fysikk.

Arrangementet sendes direkte


Fysikk i biblioteket = Pølser, fysikk og potetsalat

En tirsdag i måneden inviterer Realfagsbiblioteket og Fysisk institutt til populærvitenskapelig foredrag i Realfagsbiblioteket. Fysikken skal ut til folket, og hva er vel mer folkelig enn å servere fysikk med pølse og potetsalat? Derfor serverer Fysikkforeningen pølser og potetsalat før foredraget.

"Pølser, fysikk og potetsalat" er tittelen på en bok skrevet av Otto Øgrim og Helmut Ormestad – 1900-tallets Selda Ekiz og Andreas Wahl. De to fysikerne var pionerer innen realfagsformidling på radio og tv, og mest kjent for konseptet «Fysikk på roterommet». I vår versjon av pølser, fysikk og potetsalat tenker vi at du skal få høre foredrag du ikke har hørt før, enten det er fra stipendiater som er ferske i forskningsverdenen, professor II som kommer med et perspektiv utenfra eller gamle kjenninger med nye tanker.

Alle er velkomne!


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Publisert 25. okt. 2018 15:03 - Sist endret 16. nov. 2020 11:22