Boklansering: Historien om nordlyset av Pål Brekke

Velkommen til boklansering, miniforedrag om det vakre nordlyset, diskusjon om romvær - alt krydret med flott harpemusikk.

Forfatter og nordlys-ekspert Pål Brekke er nå klar med en nye faktabok om nordlyset. Boken kommer ut på norsk, engelsk og kinesisk.

Det blir et meget interessant program som blir ledet av tidligere nasjonalbibliotekar og statsråd Bendik Rugaas. Professor Jøran Moen fra Fysisk institutt vil snakke litt om hvordan nordlysforskningen i dag har fått en praktisk anvendelse og sine forskingsprosjekter fra raketter og norske småsatellitter.  

De musikalske innslagene blir med den verdensberømte komponisten og harpespilleren Ellen Bødtker som gir smakebiter på «Northern lights meet Arctic sounds» (www.harpe.no). Hun er aktuell med nye plate sammen med Sølvguttene og juleturneen «Harpeklang i Vinternatt» 2018!

Program

17:00 Mingling og servering
  Bendik Rugaas ønsker velkommen 
  Harpespiller Ellen Bødtker gir en smakebit fra «Northern lights meet Arctic sounds»
  Pål Brekke snakker om boka og hvordan den ble til - et visuelt, kort foredrag om det fascinerende nordlyset
 

Bendik Rugaas i samtale med forfatteren – hva var motivasjonen for å skrive boka

  Professor Jøran Moen (UiO) om viktigheten av forskningsformidling og sin egen nordlysforskning fra sondraketter og norske småsatellitter
  Samtale mellom Pål Brekke og Jøran Moen. Nordlysforskning og hvordan romvær påvirker vårt teknologibaserte samfunn. Moderert av Bendik Rugaas
  Harpespiller Ellen Bødtker gir en smakebit fra «Northern lights meet Arctic sounds»
  Mingling og boksignering
19:00 Slutt

Arrangementet vil bli streamet

Om forfatteren

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, der han i 1993 tok sin doktorgradsavhandling. Hans fagfelt er observasjoner av Sola fra raketter, romfergen og satellitter. Han var en sentral del av den norskedeltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet for SOHO i USA.

I perioden 1999–2004 arbeidet han for den europeiske romorganisasjonen ESA(European Space Agency) som nestleder for SOHO-prosjektet – et av historiens mest vellykkede romprosjekter. Han var da stasjonert ved kontrollsenteret for SOHO på NASA’s Goddard Space Flight Center like utenfor Washington D.C.

Pål Brekke arbeider i dag som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter i Oslo. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og utallige foredrag i inn- og utland, og opptrer ofte i nyhetsmedier. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker somr er oversatt til engelsk, italiensk, fransk, arabisk, kinesisk japansk og ukrainsk. Han har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet en rekke internasjonale priser. Han er og medlem av den norske Birkelandkomiteen en den prestisjefulle The Explorers Club i New York.

 


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Arrangør

Realfagsbiblioteket og Pål Brekke
Publisert 8. nov. 2018 13:11 - Sist endret 10. sep. 2020 18:05