BIO-torsdag: Plantegenetikkens verden

Om selvlysende trær, ebolavaksinen og kronblader som ikke faller av. Foredrag ved Vilde Olsson, stipendiat ved seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi.

Plantegenetikk er læren om hvordan gener i planter påvirker biologiske prosesser, prosesser som er viktige både for planten selv og for oss. Disse kunnskapene har blitt utviklet gjennom mange tusen år for å skape dagens matplanter, og forskning på planters arvemateriale var et stort forskningsfelt selv før DNA-strukturen ble kjent.

Med vår tids utfordringer som klimaendringer, sykdommer, økende befolkningsvekst og ekstremvær, må vi mennesker finne nye løsninger for å ta vare på både naturen og oss selv. Visste du at vi ikke vet hvordan planter vil reagere på klimaendringene vi opplever i dag?  Eller at vi mister opp til 40 % av plantebasert matproduksjon fordi frø, blomster og frukt ikke faller av på riktig tidspunkt?  Og til sist: Visste du at ebolavaksinen ZMapp blir produsert i planter?

For å finne ut om plantegenetikken kan gi oss løsninger på mange av utfordringene vi står overfor, trenger vi god, grunnleggende kunnskap om hvordan gener regulerer prosesser i planter. Dette jobber vi med ved Seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi, og vi har blant annet sett på hvordan biotisk og abiotisk stress påvirker felling av kronblader. Funnene viser at fellingen reguleres av en liten peptidsekvens på 14 aminosyrer, som har fått navnet IDA. 

Stipendiat Vilde Olsson kommer til BIO-torsdag for å fortelle om mutante planter som ikke mister kronbladene sine, hvordan planter kan brukes til å lage molekyler som ebolavaksinen og selvlysende proteiner, og grunnleggende plantegentikk.
 

Arrangementet blir sendt live

BIO-torsdag

Hver siste torsdag i måneden vil profilerte forskere innen biologi ved UiO fortelle om sin forskning og om det nyeste innen sitt forskningsfelt. BIO-torsdagene er en fin anledning til å lære mer om forsknings innen biologi og møte kolleger. Det blir enkel servering.

Foredraget er åpent for alle, velkommen!

 


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

Emneord: Science Debate
Publisert 21. jan. 2019 16:09 - Sist endret 10. sep. 2020 18:05