Fysikk på biblioteket: Kvantedatamaskiner

Kvantedatamaskiner - prinsipp, funksjon, og hvordan de nokså enkelt kan lages på labben. Foredrag ved Marianne Etzelmüller Bathen, UiO: Fysisk institutt.

Datamaskiner styrer en stadig større del av hverdagen vår, og når bruken av digitale verktøy øker, trenger vi også kraftigere datamaskiner. Det finnes haugevis av oppgaver som dagens superdatamaskiner enten er for svake til, eller ikke laget for, å gjøre. Forskere over hele verden jobber med dette problemet, og kvantedatamaskiner har seilt frem som en mulig løsning.

Men, kvantedatamaskinene som har blitt laget så langt, er bygd opp av veldig få såkalte kvantebits. Disse lages av dyre materialer, er veldig vanskelige å lage og kan kun operere ved ekstremt lave temperaturer. Derfor ønsker man å finne et bedre alternativ, for eksempel ved å bruke halvledermaterialer, som ellers brukes som transistorer, lys-emitterende dioder og solceller.  

Marianne Etzelmüller Bathen er forsker ved Fysisk institutt, og jobber med å lage og kontrollere kvantebits i halvledere. Hun vil snakke om hvordan de nye kvantedatamaskinene fungerer, hva de kan brukes til, hvordan de skiller seg fra de gamle og hvordan hun og hennes kolleger jobber for å legge grunnlaget for en fremtidig IT-revolusjon. 
 

Arrangementet sendes direkte


Fysikk i biblioteket = Pølser, fysikk og potetsalat

En tirsdag i måneden inviterer Realfagsbiblioteket og Fysisk institutt til populærvitenskapelig foredrag i Realfagsbiblioteket. Fysikken skal ut til folket, og hva er vel mer folkelig enn å servere fysikk med pølse og potetsalat? Derfor serverer Fysikkforeningen pølser og potetsalat før foredraget.

"Pølser, fysikk og potetsalat" er tittelen på en bok skrevet av Otto Øgrim og Helmut Ormestad – 1900-tallets Selda Ekiz og Andreas Wahl. De to fysikerne var pionerer innen realfagsformidling på radio og tv, og mest kjent for konseptet «Fysikk på roterommet». I vår versjon av pølser, fysikk og potetsalat tenker vi at du skal få høre foredrag du ikke har hørt før, enten det er fra stipendiater som er ferske i forskningsverdenen, professor II som kommer med et perspektiv utenfra eller gamle kjenninger med nye tanker.

Alle er velkomne!


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Publisert 21. jan. 2019 16:22 - Sist endret 16. nov. 2020 11:22