BIO-torsdag: Hvordan går det med humlene?

De siste årene har det kommet mange dystre meldinger om insektbestandenes nedgang, senest nå i februar 2019. Foredrag ved Julie Sørlie Paus-Knudsen, stipendiat ved Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis. 

Illustrasjonsbilde av humler

Ill: Colourbox

De siste årene har det kommet mange dystre meldinger om insektbestandenes nedgang, senest nå i februar 2019. Det er ikke sikkert vi skal ta alt for god fisk, men et snev av realisme er det i dommedagsprofetiene. Insektene har hatt det bedre, og insekter har en viktig rolle i økosystemene. De har blant annet stor betydning som mat for større dyr, for kvaliteten på dyrkbar jord, for frigjøring av næringsstoffer, for nedbrytning, for å kontrollere skadedyr og for pollinering. 

Blant artene som er i nedgang finner vi biene, en insektoverfamilie med mellom 20 000 og 30 000 arter. En av disse er humlene, en hårete og lubben liten pollinatorslekt som trives best i den tempererte og kalde delen av verden. I Europa går flere populasjoner tilbake, og noen arter er nesten ikke å finne lenger. Hovedgrunnen ser ut til å være industrielt landbruk, som medfører bruk av gjødsel, ødeleggelse av leveområder og påføring av plantevernmidler. I tillegg er klimaendringene en utfordring som de kuldeglade humlene håndterer dårlig. 

For å finne ut hva vi kan gjøre for å bedre levekårene til humlene, må vi vite hvilke faktorer som påvirker dem og hvordan. Derfor forsker vi i prosjektet NEOPOLL på hvordan kombinasjonen av plantevernmidler og temperaturer påvirker humler. Vi er mest interessert i om humlers læring og hukommelse blir påvirket når de spiser insektmidler. Dette fordi flere studier viser at humler er utmerkede studenter og at denne læringsevnen er livsviktig for overlevelsen deres. 

 

Arrangementet blir sendt live

BIO-torsdag

Hver siste torsdag i måneden vil profilerte forskere innen biologi ved UiO fortelle om sin forskning og om det nyeste innen sitt forskningsfelt. BIO-torsdagene er en fin anledning til å lære mer om forsknings innen biologi og møte kolleger. Det blir enkel servering.

Foredraget er åpent for alle, velkommen!

 


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

Emneord: Science Debate
Publisert 21. feb. 2019 11:25 - Sist endret 10. sep. 2020 18:05