GEO-onsdag: Geologisk CO2-lagring – trygt og godt for alltid?

Foredrag ved Anja Sundal, postdoktor - Seksjon for geologi og geofysikk.

Sandstein i Utah

For å forstå prosessene som foregår i dypet, langt utenfor rekkevidde, gjør vi eksperimenter på laboratoriet, lager modeller, og reiser ut i felt og ser på naturlige systemer. I Utah finner vi fantastiske eksempler på hvordan CO2-rike fluider har strømmet gjennom og reagert med bergarter, slik at rød sandstein blir hvit. Foto: Anja Sundal

Visste du at Norge er verdenskjent for vellykkede CO2-lagringsprosjekter i Nordsjøen og Barentshavet? Equinor har siden 1996 injisert og lagret over 20 millioner tonn (Mt) CO2 i reservoarer på norsk sokkel. Til sammenligning er de årlige utslippene fra olje- og gassnæringen i størrelsesorden 15 Mt. Politikerne ønsker nå å oppskalere fangst og lagring av CO2, som klimatiltak. Her får geologene en viktig rolle! Gode reservoarer må karakteriseres og trygg lagring garanteres.  

Ved UiO forsker vi på hvilke (geo)kjemiske og fysiske prosesser som oppstår når man injiserer CO2 i dype, vannfylte sandsteiner. CO2 har oppdrift og beveger seg i reservoaret. CO2 løses i vann og senker pH-en, noen mineraler blir ustabile, og nye felles ut. Det er et komplekst og fasinerende dynamisk system, hvor karbon kan fanges for evig og alltid i både fast og flytende form. 
 

Arrangementet sendes direkte


GEO-onsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Det serveres vafler og kaffe/te.

Alle er velkomne!


Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

Publisert 6. mai 2019 11:37 - Sist endret 16. nov. 2020 11:22