Kan genredigering føre til mer effektiv og bærekraftig matproduksjon?

Velkommen til foredrag ved Tage Thorstensen, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). 

Bildet kan inneholde: landskap

Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

Velkommen til ny BioTorsdag. Denne gang med foredrag av forsker Tage Thorstensen fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Klimaendringer og befolkningsvekst gjør at det er stort behov for å utvikle planter og dyr med nye egenskaper for økt bærekraftig produksjon av næringsrik mat. Opp gjennom landbrukets historie har dette blitt gjort ved hjelp av avl og foredling, men i de siste årene har genmodifisering (GMO) og genredigeringsteknologier som CRISPR-Cas9, blitt utviklet for å endre og tilføre egenskaper mer effektivt. Mange land har allerede tillatt disse teknologiene i matproduksjonen, men i Norge som har en av verdens strengeste GMO-lovgivninger, har ingen genmodifiserte organismer ennå blitt godkjent til mat. 

I foredraget får du høre om hva GMO og genredigeringsteknologien CRISPR er, hva slags muligheter slik teknologi gir i matproduksjonen, og hvordan status for utvikling og lovverk er i verden, EU og Norge nå. Til slutt blir det litt om noen av prosjektene vi har på genredigering av jordbær og salat i NIBIO. 

Vel møtt!

_________________ 

Det blir servert te/kaffe. Arrangementet er åpent for alle.

Arrangementet vil strømmes til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal for de som ikke har anledning til å komme.

 


    Publisert 9. nov. 2022 19:11 - Sist endret 9. nov. 2022 19:11