Abels tårn

Er snorking skadelig for hørselen, og når i utviklingshistorien begynte vi å snorke? Kan man avle slik at en liten veskehund som chihuahua blir til ulv igjen? Hvorfor er det bølger over alt? Og, hvordan kan sola lyse?

Ukas sak

Er snorking skadelig for hørselen, spør en lytter bekymret? Og når i utviklingshistorien begynte dette levenet? Det kan vel ikke ha vært i tidenes morgen for da hadde vel irriterte rovdyr og evolusjonen sørget for at vi hadde blitt kvitt dette bråket?

I tillegg

Med utgangspunkt i ulven har vi utviklet de  hunderasene vi har i dag – MEN kan det være mulig og avle disse tilbake igjen –for eksempel gjennom  målrettet avl kombinert med det siste innen genteknologi? Kan en liten veskehund som chihuahua bli til ulv igjen?

Hvorfor er det bølger over alt?

Hvordan kan sola lyse? En lytter skriver: Problemet er: jeg har lært på videregående at det oppstår lys når et elektron hopper innover i skall rundt atomkjernen sin (elektronet hopper fra et høyere energinivå til et lavere, og differansen i energi avgis som et foton).

Så langt, så greit.

Men så har jeg skjønt at sola holder så høy temperatur at stoffene der opptrer som plasma. Ut fra det jeg har lært, er plasma en tilstand der de ordinære molekylbindingene brytes, og elektronene rives løs fra atomene de tilhører slik at det dannes ioner. Og: hvis elektronene er løsrevet, og ikke lenger beveger seg i skall rundt et atom, hvordan kan de da avgi lys/fotoner?

Ukas panel

Paleontolog Lene Liebe Delsett
Lege og søvnforsker Harald Hrubos-Strøm
Fysiker og klimaforsker Bjørn Samset

Kaffe og bafler serveres - fra 09:45!

 


Motta nyhetsbrev om kommende arrangementer ved Realfagsbiblioteket

Emneord: ekko, abels tårn, vaffel og vitenskap
Publisert 1. nov. 2018 17:47 - Sist endret 9. sep. 2020 16:42