Foredrag: Nordens første fotograf Hans Thøger Winther

Velkommen til foredrag om Nordens første fotograf, Hans Thøger Winther. Winther er i dag en lite kjent norsk oppfinner som for 175 år siden fant frem til hvordan man kunne lage fotografier på papir. Dette klarte han å få til like før J.L. Daguerre/N.Niepces berømte oppfinnelse av fotografi ble presentert for et stort publikum i Paris den 19. august 1839.

"One Orange and Grapes", Wlodek Witek 2014. Bichro-silver/unique technique.

Winthers tre fototeknikker som ble utviklet i årene 1839-42 ble møtt med beskjeden interesse til tross for annonsering både i Norge og i utlandet. I dag hører hans navn til en eksklusiv liten gruppe pionerer, såkalte «protofotografer»,og han regnes samtidig som den norske illustrerte pressens far.

Her i Norge har man ikke klart å spore opp noen av hans egne fotografier, og kun tre fotografier er funnet i Tyskland. Til tross for dette store savnet gjør Winthers bok: Anviisning til paa trende forskjellige Veie at frembringe og fastholde Lysbilleder paa Papir (1845) det mulig å følge oppskriftene for å undersøke om de faktisk var brukbare.

Program

Foredragsholderen, foto- og papirkonservator ved Nasjonalbiblioteket, Wlodek Witek, vil vise eksempler på fotografier han selv har laget med Winthers teknikker. Etterpå blir det omvisning i utstillingen "The Memory of Shadows – a calotype exhibition".

Åpent for alle, ingen påmelding. Velkommen!

Publisert 11. aug. 2017 10:11 - Sist endret 15. aug. 2017 11:06