Koranen + Samtiden

Noen av verdens fremste eksperter på Koranen og islam kommer til Scene HumSam 13. og 14. mars i forbindelse med utgivelsen av nytt nummer av Samtiden med tema Koranen. (NB: Endring av programmet 14. mars.) STREAMING: Foredragene streames live på YouTube.

Til venstre: Nytt nummer av Samtiden. Øverst fra venstre: John Esposito,Karen Armstrong og Joseph Lumbard.

Om arrangementet

UiO og tidsskriftet Samtiden inviterer til arrangement i forbindelse med nytt nummer av Samtiden, som har hovedtema Koranen. Redaktør: Christian Kjelstrup. 

Arrangementet går over to dager, med forelesninger på HumSam-biblioteket, samt et lanseringsarrangement på Kulturhuset på kvelden 13. mars.

Gratis inngang, ingen påmelding nødvendig. Arrangementene er støttet av Fritt Ord. 

I forbindelse med arrangementet vil det bli laget en midlertidig utstilling med eldre utgaver av Koranen i utstillingsmonteret i 1.etg.

Program 13. mars:

Koranen og Islam – hva står på spill?

1200-1300: Islams fremtid og forholdet til Vesten 

Forelesning ved John Esposito. Hva står på spill i den islamske verden i dag? Beveger islam seg mot radikalisering eller reform? Hva er det vi ikke forstår ved islam og hvordan muslimene tenker?
 

1300-1400: Koranen som hellig tekst: helhet og mening

Forelesning ved Karen Armstrong. Koranen bygger videre på jøde- og kristendommen, og har mye til felles med Bibelen. Samtidig er den en unik tekst som er vanskelig å forstå. Koranen handler ikke om jihad eller andre vestlige misforståelser, men om medfølelse og likhet.

NB: Det blir anledning til å stille spørsmål etter hver forelesning. Programmet foregår på engelsk. 

Program 14. mars:

Shaykh Muhammad al-Yaqoubi må dessverre avlyse forelesningen 14. mars av familiære og private årsaker. Vi ønsker i stedet for Joseph Lumbard velkommen til Oslo. Han vil erstatte al-Yaqoubi og holde den planlagte forelesningen. "Hva skjer i Syria akkurat nå og hva kan vi gjøre?" - Shaykh Muhammad Al-Yaqoubi i samtale med Demian Vitanza utgår. 

1200–1300: Hvordan bør vi lese Koranen? Et muslimsk perspektiv.

Hva betyr Koranen? Hvordan kan vi tolke den? Og hvordan mistolkes den? Forelesning ved professor Joseph Lumbard.


NB: Det blir anledning til å stille spørsmål etter forelesningen. Programmet foregår på engelsk.

 

Om deltakerene

John Esposito:
Professor ved Georgetown University i Washington D.C. og regnes som en av verdens fremste kjennere av politisk islam. Han er forfatter av «The Islamic Threat: Myth or Reality?», «The Future of Islam», «What Everyone Needs to Know About Islam» og «Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think». Han er dessuten sjefredaktør for «The Oxford History of Islam» og «The Oxford Dictionary of Islam». 

Karen Armstrong: 
Regnes som en av verdens fremste og innflytelsesrike religionshistorikere i verden i dag. Hun er særlig kjent for den internasjonale bestselgeren «A History of God», men har også skrevet bøker som «Muhammad: A Prophet For Our Time» og «Fields of Blood: Religion and the History of Violence». I 2008 mottok hun TED-prisen (blant tidligere vinnere er Bono og Bill Clinton) og hun er æresdoktor ved en rekke universiteter.

Joseph Lumbard:
Dr. Joseph Lumbard bor i De forente arabiske emirater. Dr. Lumbard er amerikansk konvertitt og som ung studerte han Koranen med lokale lærde i Marokko, Egypt og Iran.

Han er tidligere rådgiver i interreligiøse spørsmål for Kong Abdullah II i Jordan, og ikke minst er Dr. Lumbard medoversetter og medredaktør av The Study Quran, et svært spennende prosjekt og over 2000 sider lang nyoversettelse av Koranen med kommentarer, der sunni- og sjiamuslimer diskuterer, tolker og setter Koranens enkeltvers i kontekst – kanskje det nærmeste vi kommer en tekstkritisk utgave av Koranen i dag. Dr. Lumbard er professor ved Det amerikanske universitetet i Sharjah (De forente arabiske emirater).
 

Publisert 1. mars 2017 13:46 - Sist endret 31. mars 2017 15:37