Boklansering: Fra opprør til kaos

Den arabiske våren skapte stor optimisme og tro på demokratisering da den brøt ut i 2010/2011. Men etter hvert som folkelige opprør i land som Syria, Jemen, og Libya ble til borgerkrig og kaos har tonen blitt en annen. Velkommen til lansering av Jon Nordensons nye bok "Fra opprør til kaos. Midtøsten etter den arabiske våren."

Boken tar for seg den arabiske våren og dens etterspill ved å reise og besvare to fundamentale spørsmål:

  • Hvorfor brøt opprørene ut i hele regionen i 2010 og 2011?
  • Hvorfor har de gitt så forskjellige utfall i de arabiske landene?

Gjennom disse spørsmålene undersøker boken hva som lå bak opprørene, hvorfor de brøt ut akkurat på dette tidspunktet, hvorfor de tilsynelatende svært like opprørene ledet til veldig forskjellige utfall i de ulike landene - eksempelvis til demokrati i Tunisia og diktatur i Egypt, hvilken rolle aktivister og sosiale medier spilte, og hva vi kan vente oss i tiden fremover, for å nevne noe. Fokus er på hendelsene de siste årene, men boken trekker også linjene tilbake i historien for å forklare dagens konflikter. Forfatteren gir en grundig innføring i hvordan den arabiske våren gikk fra opprør til kaos, og peker samtidig på hvilken utvikling vi kan vente oss i årene som kommer.

Jon Nordenson er postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk. Han har doktorgrad i arabisk, og har publisert en stor mengde artikler, konferansepresentasjoner og bokanmeldelser. Han vant i 2010 "Babylon-prisen" for beste bidrag fra unge forskere til Babylon, Nordisk tidsskrift for midtøstenstudier.            

Program

Det blir innlegg ved Jon Nordenson, etterfulgt av en panelsamtale og spørsmål fra salen.

Enkel servering.

Åpent for alle, ingen påmelding. Velkommen!

Publisert 3. feb. 2018 13:31 - Sist endret 26. juli 2018 11:52