Litt latin

Romerriket falt for 1500 år siden, men latinen lever! Lær mer om latin, romersk historie, mytologi, kunst, litteratur og dagligliv i den antikke verden. Møt forfatterne av boken "Litt latin" på Scene Humsam!

Forfatterne av boken "Litt latin"; Hilde Sejersted og Vibeke Roggen. Foto: Mathilde Skoie.

Om boken

Latin har vært et dødt språk i hundrevis av år, likevel er interessen både for det latinske språket og for de gamle romernes historie stor. I denne boken får leseren en innføring i latin – blott til lyst eller som et grunnlag for å gå videre med språket. Samtidig vil man oppleve at bedrøvelige hull i den klassiske dannelsen fylles opp – på en fornøyelig måte.

Hvert kapittel forteller litt om romersk historie, om kultur, mytologi, kunst, litteratur og om dagligliv i den antikke verden. Så følger en liten språkleksjon med tilhørende grammatikk og vokabular før kapitlet avsluttes med ”latin for turister”, altså tips om hvordan man kan forbedre sin muntlige latin. Underveis gjenoppfriskes en rekke kjente sitater fra den rike latinske arven, samtidig som vi lærer om ord i norsk med latinsk opphav.

For visste du at ordene motor, mobil, møbel, mosjon, motiv og mobbing alle kommer fra det latinske movere (bevege)? At en amatør i bokstavelig forstand er en som elsker det hun holder på med? At testikkel betyr «lite vitne» og at en diktator er en som dikterer?

Alt lyder glupere når man sier det på latin!

Forfatterne

Vibeke Roggen er førsteamanuensis i latin ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk, UiO. Hun er forfatter av bl.a. boken Jo visst kan du gresk og latin! (2010).

Hilde Sejersted arbeidet ved Oslo Katedralskole fra 1968 til 2008, som lektor i fagene norsk, historie og latin.

Sammen har de to forfatterne utgitt boken Latinen lenge leve! Latinske sitater og bevingede ord (2011), og ved foredrag og som bidragsytere til flere bøker har de vært med på å utbre kunnskap om både gresk og latin.

Program

Det blir korte innlegg, samtale og dialog med publikum: 

  • Høydepunkter fra romernes historie v/Hilde Sejersted
  • Vil du lære litt latin? v/Vibeke Roggen
  • Hvorfor trenger vi bøker som "Litt latin"? En lesers perspektiv v/Federico Aurora, fagreferent i gresk og latin, Universitetsbiblioteket, UiO

Enkel servering.

Arrangementet er åpent for alle, og det er ingen påmelding. Velkommen til Scene HumSam!

Boken "Litt latin" er utgitt på Pax forlag høsten 2017.

 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 14. feb. 2018 12:38 - Sist endret 15. feb. 2018 10:10