Classics on Screen: A Funny Thing Happened on the Way to the Forum

Steven Sondheims film A Funny Thing Happened on the Way to the Forum er – for å si det mildt - en mindre storslagen og seriøs fremstilling av de antikke romerne enn Spartacus, som var første film ut i Classics on Screen. Musikalen er løst basert på åtte komedier av den romerske komediedikteren Plautus (ca. 254-184 f. Kr).

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966) er basert på Broadway-musikalen ved samme navn (1960) som var en stor suksess. (Harald Heide Steen og Rolf Wesenlund satte den opp på Chat Noir i 2002).

Slaven, soldaten og elskeren

Musikalen er løst basert på åtte komedier av den romerske komediedikteren Plautus (ca. 254-184 f. Kr). Dette er komedie av typen vi kjenner igjen fra Moliere og Holberg. Her møter vi faste karakterer som den lure slaven, den stortalende soldaten og den gamle elskeren. Plottet dreier seg stort sett om et ungt forelsket par som av forskjellige grunner ikke kan få hverandre, men som så etter diverse forviklinger kan få hverandre likevel.

Sondheims musikk

Ved å gjøre Plautus’ komedier om til musikal fikk imidlertid Sondheim frem et viktig element ved romersk komedie som Moliere og Holberg i mindre grad var opptatt av og som ofte har blitt neglisjert, de musikalske innslagene (canticae). Selv om Sondheim på ingen måte forsøkte å gjenskape antikkens musikk , kan man likevel si at hans bruk av musikalen som form var en måte å aktualisere dette aspektet (inkludert det koreografiske). Sondheim har samtidig vært flink til å ivareta slapstick elementet – her er det stiger som faller og folk som får vannbøtter i hodet.

Filmen fra 1966 ivaretar alle musikalens kvaliteter samtidig som den også kan spille på sverd og sandalfilmens klisjeer. Filmatiseringen har bl.a. en hysterisk avslutningssekvens som er en parodi på hesteveddeløpet i den kjente sverd- og sandalfilmen Ben Hur.

Introduksjonsteksten er hentet fra Mathilde Skoies antikkblogg.

Program

Før filmen blir det en kort introduksjon (10 min) av Han Lamers og/eller Mathilde Skoie ved IFIKK. 

Classics on Screen

Antikken har fascinert filmfolk fra filmens spede begynnelse. Gamle grekere og – kanskje særlig – romere finner man både i nisjefilmer og Hollywood blockbustere. Som det kanskje mest populære mediet i det 20. århundre har filmen vært det viktigste vinduet til antikken for publikum utenfor den engere krets av antikkinteresserte og de er dermed en svært viktig del av antikkresepsjonen. HumSam-biblioteket og klassisk seksjon ved IFIKK starter denne høsten en ny serie der vi viser frem noen av disse filmene. 

Romerne

I høst har vi valgt å ta spesielt for oss romerne på lerretet.  Vi har valgt ut tre filmer som skal vise frem forskjellige versjoner av antikkens Roma og de filmatiske mulightene. Først ut var en av de klassiske sverd- og sandal-filmene, Stanley Kubricks, Spartacus (1960).

Nå viser vi altså Steven Sondheims mer humoristiske versjon av Roma, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966), før vi avslutter med brødrene Coens metablikk på romerfilmer, Hail Caesar (2016).

Dette blir gøy! Velkommen til en morsom filmhøst!

Publisert 24. okt. 2018 10:07 - Sist endret 16. nov. 2018 13:03