Classics on Screen: Hail Caesar!

Siste film ut i høstens Classics on Screen-serie er brødrene Coens metablikk på Romerne på film: Hail Caesar! 

Antikken har fascinert filmfolk fra filmens spede begynnelse. Gamle grekere og – kanskje særlig – romere finner man både i nisjefilmer og Hollywood blockbustere. I brødrene Coens Hail Caesar! spilles det så definitivt på filmklisjeene fra antikken, men også hele filmhistorien rundt.

Sverd, sandaler og synkronsvømming

Brødrene Coen som lekte seg med Odysseen i filmen O brother, where art thou (2000) tar i denne komedien utgangspunkt i filmatiseringen av den bibelske sverd og sandalfilmen Hail Caesar og forsvinningen av hovedrolleinnehaveren (George Clooney). Her settes antikkfilmene sammen med musikaler og westerns inn i en større sammenheng når søkelyset rettes mot hele filmbransjen. Og den kommunistiske cellen «The future» som har kidnappet «Caesar» bringer tankene tilbake til den politiske dimensjonen ved Spartacus. I tillegg til musikalinnslag, kan filmen også by på synkronsvømming a la Esther Williams i Scarlett Johanssons skikkelse.

Introduksjonsteksten er basert på et innlegg på Mathilde Skoies antikkblogg.

Program

Før filmen blir det en kort introduksjon (10 min) av Han Lamers og/eller Mathilde Skoie ved IFIKK. 

Classics on Screen

Antikken har fascinert filmfolk fra filmens spede begynnelse. Gamle grekere og – kanskje særlig – romere finner man både i nisjefilmer og Hollywood blockbustere. Som det kanskje mest populære mediet i det 20. århundre har filmen vært det viktigste vinduet til antikken for publikum utenfor den engere krets av antikkinteresserte og de er dermed en svært viktig del av antikkresepsjonen. HumSam-biblioteket og klassisk seksjon ved IFIKK starter denne høsten en ny serie der vi viser frem noen av disse filmene. 

Romerne

I høst har vi valgt å ta spesielt for oss romerne på lerretet.  Vi har valgt ut tre filmer som skal vise frem forskjellige versjoner av antikkens Roma og de filmatiske mulightene. Først ut var en av de klassiske sverd- og sandal-filmene, Stanley Kubricks, Spartacus (1960).

Så viste vi Steven Sondheims mer humoristiske versjon av Roma, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1966), før vi nå avslutter med brødrene Coens metablikk på romerfilmer, Hail Caesar! (2016).

 

Publisert 24. okt. 2018 12:12 - Sist endret 16. nov. 2018 13:04