Classics on Screen: Spartacus

Stanley Kubricks klassiker "Spartacus" er først ute i vår splitter nye serie Classics on Screen! Sammen med klassisk seksjon ved IFIKK viser vi filmer med antikken som tema. I høst står romerne i fokus.

Filmen er basert på en roman av Howard Fast ved samme navn fra 1951. Den tar for seg slaveopprøret i 71 f. Kr.

"Sverd og sandal"-film

Spartacus er en klassiker av en såkalt "sverd og sandal"-film fra antikkens Roma. Den er svært bredt anlagt og Kirk Douglas er en skikkelig helt i hovedrollen som Spartacus. Utover Douglas oppviser filmen et stjernelag av skuespillere inkludert  Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons og Tony Curtis. Flere scener fra filmen har gått inn i filmhistorien og inspirert bl.a. den senere filmen Gladiator (2000).

Filmen har et mindre konservativt politisk preg enn de tidligere sverd og sandal-filmene, som gjerne hadde en bibelsk-moralistisk undertone. Spartacus-figuren kan leses som en proto-kommunist og manusforfatteren Dalton Trumbo var også på Holywoods svarteliste. Filmen er derfor ikke minst interessant med tanke på ideologisk bruk av antikken og emnet ANT4500, Antikken i moderne ideologier.

Program

Før filmen blir det en kort introduksjon (10 min) av Han Lamers og/eller Mathilde Skoie ved IFIKK. 

Classics on Screen

Antikken har fascinert filmfolk fra filmens spede begynnelse. Gamle grekere og – kanskje særlig – romere finner man både i nisjefilmer og Hollywood blockbustere. Som det kanskje mest populære mediet i det 20. århundre har filmen vært det viktigste vinduet til antikken for publikum utenfor den engere krets av antikkinteresserte og de er dermed en svært viktig del av antikkresepsjonen. HumSam-biblioteket og klassisk seksjon ved IFIKK starter denne høsten en ny serie der vi viser frem noen av disse filmene. 

Romerne

I høst har vi valgt å ta spesielt for oss romerne på lerretet.  Vi har valgt ut tre filmer som skal vise frem forskjellige versjoner av antikkens Roma og de filmatiske mulightene. Først ut er en av de klassiske sverd- og sandal-filmene, Stanley Kubricks, Spartacus (1960).

Deretter viser vi Steven Sondheims mer humoristiske versjon av Roma, A funny thing happened on the way to the forum (1966). Dette er en musikal basert på åtte komedier av den romerske komediedikteren Plautus (ca. 254-184 f.Kr.).  Musikalen ble opprinnelig laget for Broadway, men etter stor suksess ble den omarbeidet til film.  

Så avslutter vi med brødrene Coens metablikk på romerfilmer, Hail Caesar (2016).

Dette blir gøy! Velkommen til en morsom filmhøst!

Publisert 20. sep. 2018 19:53 - Sist endret 24. sep. 2018 13:29