Onsdagsfilmen: We Carry It Within Us – Fragments of a Shared Colonial Past

Filmen "We Carry It Within Us" (2017) undersøker hvordan den dansk-norske kolonialismen ser ut fra et karibisk perspektiv. Hvem forteller historien, hvordan og om hva? Se filmen og møt filmskaperen hos oss!

Film cover: Christian Mailand

I 2017 var det 100 år siden Danmark solgte de tidligere Dansk-Vestindiske Øyer til USA. Det er en utmerket anledning til å reflektere over hvilken rolle kolonihistorien, slaveriet og den transatlantiske slavehandelen spiller i den kollektive hukommelsen i dag – både her og på de amerikanske Jomfruøyene (US Virgin Islands) som har vært navnet på øyene siden 1917.

Helle Stenums dokumentarfilm "Vi bærer det i os"/"We Carry It Within Us – Fragments of a Shared Colonial Past" (2017) undersøker hvordan den dansk-norske kolonialisme ser ut fra et karibisk perspektiv. Dokumentaren undersøker hvem som forteller historien, hvordan og om hva, og viser hvordan historien også er tilstede i nåtiden.

Filmen ble utvalgt som «Best Foreign Documentary» i november 2017 av Los Angeles Independent Film Festival Awards, og har blitt vist på dansk TV og sist på Virgin Islands.

Arrangementet er et samarbeid med det UiO-baserte forskningsprojektet «Skandinaviske fortellinger om skyld og privilegier i en globaliseringstid» (ScanGuilt).

• Helle Stenum presenterer filmen
  • Filmvisning (67 min)
  • Q&A med filmregissøren Helle Stenum, moderator er Lill-Ann Körber

Helle Stenum er PhD og forsker på global migrasjon og minoriteter. Hun underviser på Roskilde Universitet og Danmarks Pedagogiske Universitet.

Lill-Ann Körber er postdoktor i ScanGuilt-projektet. Hun forsker selv på skandinaviske fortellinger om kolonialisme og slaveri.

Arrangementet vil foregå på engelsk.

Åpent for alle, ingen påmelding. Velkommen! Visningen foregår i auditorium 2 i Georg Sverdrups hus.

Mer om filmen

The colonial history, slavery, and the transatlantic slave trade are often told in Denmark from a Danish perspective – still in 2017 – by a model of ’Danes telling the narrative about and for (primarily) other Danes’.

In Denmark there is a national narrative of being the first country to abolish slave trade in 1792, and that the govenor of the islands, Peter von Scholten gave the slaves their freedom in 1848, but how does this shared past look from the perspective of the US Virgin Islands?

The legacy of slavery, the memory of the Danes, the sales of the islands and the relationship to the U.S. are told through recordings which have been conducted on St. Croix, New York and Copenhagen. Other versions of the past are told, differing from the Danish narrative e.g. stories about the emancipation from slavery and names of freedom heroes, who are unknown in Denmark.

The mode of the documentary is to see and listen to the colonial history told through the memories, experiences and reflections from descendants of former Danish Afro-Caribbeans on the Virgin Islands (an artist, a student, a writer and an anthropologist) along with art and cultural historians who tell about Denmark and Europe's role in the enslavement and the transatlantic slave trade - and how the colonial history is leaving its mark in today’s words, art, museums, education and wealth as well as in various types of memory and forgetfulness.

Regissør Helle Stenum
Publisert 15. feb. 2018 11:56 - Sist endret 26. juli 2018 11:53