Hva gjør Magnus Carlsen til et geni?

Det er verdensmesterskap i sjakk – for fjerde gang siden 2013 med en nordmann i hovedrollen. Før det 4. partiet i London mellom verdensmester Magnus Carlsen og utfordreren Fabiano Caruana kommer NRK-ekspert Atle Grønn og VGTVs Hans Olav Lahlum på besøk for å snakke om sjakk, genialitet og sjakkgenier.

Foto: Cappelen Damm

Atle Grønn er professor i russisk ved UiO, mens Hans Olav Lahlum er historiker og forfatter i en rekke sjangre. Sammen har de nå skrevet boka Sjakkgeniene. Historien om verdensmesterne som forteller om den eksklusive kongerekka som teller kun 16 mestere på 132 år – fra den første verdensmesteren Wilhelm Steinitz i 1886 til Carlsen i vår tid.

Kunst, vitenskap og sport

Hvilke personligheter skjuler seg bak de geniale trekkene? Hvordan er geniene formet av sin samtid? Forfatterne plasserer mesterne i en historisk kontekst, med sentrale ingredienser som verdenskriger, kald krig, eksperimentet Sovjetunionen (1917–1991) og internettrevolusjonen. Sjakkgeniene vurderes i lys av spillets tre komponenter: kunst, vitenskap og sport. Boka er skrevet uten teknisk sjakknotasjon, men med en fasinasjon for det geniale. 

Program

Du kan møte Grønn og Lahlum på Scene HumSam tirsdag 13. november kl. 12.15. Det er bare å glede seg!

Enkel servering.
 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 15. okt. 2018 11:59 - Sist endret 15. okt. 2018 11:59