Dans som sosial dannelse

Hvordan stå, gå og hilse på ekte 1700-tallsvis, samt bruke vifte, lommetørkle og snusdåse? Dette og mye mer får vi vite rett etter fredagens Lunsj med kultur! Da kommer danser Elizabeth Svarstad til Scene HumSam for å snakke om sitt arbeid med akademisk og kunstnerisk tidlig dansehistorie. 

Barokkdanseren Elizabeth Svarstad har skrevet doktoravhandling om dans som sosial dannelse i Norge på 1700- og 1800-tallet. Med 15 norske dansebøker som hovedkilder har hun behandlet repertoar, danseundervisning, ball og selskapsliv, dans som del av den militære utdannelsen og dannelse i form av etikette og regler for korrekt oppførsel.

Lunsj med kultur

Fredagen starter med Lunsj med kultur i foajeen i Georg Sverdrups hus kl. 11.30, med barokkensemblet Christian IV Consort og Elizabeth Svarstad. Konserten utforsker dansen og komposisjonsformen "la follia", som var populær over hele Europa i barokken. Ved å framføre varianter fra ulike land og generasjoner vil ensemblet og Svarstad by på en forestilling som viser fram barokkens ulike stiler i en forståelig og tilgjengelig form.

Samtale

Etter konserten blir det samtale mellom Elizabeth og Anne O'Hare kl. 12.15. De vil blant annet snakke å arbeide med historiske kilder og dansehistorie. Hvordan er det å forske på det som en gang var en levende praksis av dans og bevegelse, men som nå ligger bevart som dokumenter i arkivesker? I tillegg før vi altså høre om hvordan man skulle stå, gå og hilse på riktig måte, samt bruke vifte, lommetørkle og snusdåse.

Program

11:30: Konsert med Christian IV Ensemble og Elizabeth Svarstad, Vestibylen Georg Sverdrups hus

12:15: Samtale mellom Elizabeth Svarstad og Anne O'Hare, SceneHumSam
 

Publisert 22. jan. 2019 13:10 - Sist endret 25. sep. 2019 11:10