Dreaming Murakami (film)

Da Mette Holm begynner å oversette den japanske forfatteren Haruki Murakamis debutroman, dukker en to meter høy frosk opp på en t-banestasjon i Tokyo. Frosken følger etter Mette, fast bestemt på å få henne med i kampen mot den gigantiske Orm, som langsomt holder på å våkne fra en dyp søvn og gjøre seg klar til å ødelegge verden med hat.

Filmen Dreaming Murakami har fått gode anmeldelser og stjålet publikums hjerter på sin vei rundt i verden – senest under den prestisjetunge festivalen Hot Docs i Canada, der publikum kåret filmen til beste mellomlange dokumentar. Filmen har fokus på Murakamis fantasifullhet, men også på oversetterens rolle som litterær formidler, et tema som de siste årene har fått stadig mer oppmerksomhet.

Mette Holm

Det er over 20 år siden Mette Holm for første gang leste en roman av Haruki Murakami. Den japanske forfatteren hadde ennå ikke oppnådd litterær stjernestatus, og den gang ante ikke Mette noe om hvordan bøkene hans senere ville forme hennes eget liv og verdenssyn. Siden da har hun brukt tusenvis av timer på å oversette Murakamis fortellinger til danske lesere. Fortellinger som fortsatt trollbinder og utfordrer millioner av dedikerte lesere over hele verden.

Mens Mette jakter på den perfekte setning til å avspeile Murakamis særegne stil, begynner grensene mellom fantasi og virkelighet å flyte sammen. Og den enorme frosken kjemper for å ikke bli oppslukt av Orms mørke.

Regissør Nitesh Anjaan er født 1988 i København, og Dreaming Murakami er hans nyeste film.

Hun fortalte om sin kamp med at finde den korrekte måde at oversætte en roman, der både var fortalt fra et indre jeg (boku) og et ydre jeg (watashi), når hendes eget sprog kun har ét jeg. Den aften greb det mig, hvor svær og vigtig en kunst den litterære oversættelse er. Og det rørte mig, at der på et fremmed sprog fandtes disse præcise nuanceringer i betegnelsen af selvet, som jeg kunne identificere mig med.

- Regissør Nitesh Anjaan, 7/11/2017

Program

Før visningen blir det en kort innledning ved professor i Japanstudier, Reiko Abe Auestad.

Visningen er åpen for alle og helt gratis. Filmen varer i ca. 1 time.

Visningen er et samarbeid mellom HumSam-biblioteket og JAP-4320 (Modern Japan Through Novels) ved IKOS.

Her kan du lese mer om filmen. 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 5. feb. 2019 12:30 - Sist endret 19. feb. 2019 13:01