Kartleggingen av Månen

I år er det femti år siden et menneske for første gang satte sin fot på Månen. Men da Neil Armstrong steg ut av Apollo 11, gjorde han det på et sted som hadde blitt kartlagt og fått navn hele 318 år tidligere: «Mare Tranquillitatis» – Stillhetens hav. Velkommen til boklunsj med Thomas Reinertsen Berg!

Bildet kan inneholde: kart.

En måne, to systemer: Kart fra 1707 som viser månen med de ulike navnesystemene til henholdsvis Johannes Hevelius og Giovanni Riccioli.

Historien om kartleggingen av Månen og navngivingen av all geografien er en spennende historie om teknologisk utvikling og konkurrerende maktsentra. Den begynner for alvor med oppfinnelsen av teleskopet og et enkelt kart tegnet i 1611, fortsetter med Galileo Galilei og andre astronomer og når et høydepunkt i konkurransen mellom USA og Sovjetunionen i løpet av den kalde krigen om å få flest mulig av sine navn plassert på kartet.

Program

Thomas Reinertsen Berg, forfatter av Verdensteater. Kartenes historie, forteller denne historien og viser et rikt utvalg av både gamle og nye månekart på storskjerm.

Ta lunsjpausen på Scene HumSam i dag! Vi spanderer te og kaffe.

Åpent for alle. Velkommen!
 

Foto: Fredrik Arff 

Thomas Reinertsen Berg (f. 1971) er journalist og skribent. Han har bakgrunn fra blant annet Morgenbladet, Klassekampen og Dagsavisen, og har arbeidet særlig med kultur- og vitenskapsstoff. I mange år har han vært litt over gjennomsnittet interessert i kart, før han en dag bestemte seg for å skrive den boken om karthistorie han selv kunne tenke seg å lese. Han vant Brageprisen i kategorien sakprosa i 2017 for Verdensteater. Kartenes historie.


 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 3. sep. 2019 11:56 - Sist endret 3. sep. 2019 11:56