HumSam presenterer: Fra forskningsfront til barnebok

I disse dager lanseres Sjøskorpionen på Ringerike, siste verk i trilogien om Naturhistorisk museums flotteste fossiler. Sammen med Ida og Monsterøglene på Svalbard utgjør boken et betydelig formidlingsprosjekt rettet mot barn og unge fra den prisvinnende trioen Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen. 

Foto: Cappelen Damm

Onsdag 11. februar kommer Torstein Helleve til oss for å oppsummere formidlingsprosjektet og snakke om tankene bak bøkene og utfordringer knyttet til forskningsformidling. Forfatterne har lagt vekt på å formidle fra forskningsfronten og gjøre forskningen tilgjengelig, og likevel formidle forskningens usikkerhet og kompleksitet.

Forskningsrådets høyest prioriterte strategi for forskningsformidling er rettet mot barn og unge, med fokus på rekruttering til forskningen. Helleve lanserer imidlertid begrepet «grunnformidling» som en parallell til grunnforskning – for å vektlegge at forskningsformidling har en egenverdi ut over rekruttering og andre konkrete mål.

Program:

  • Introduksjon av foredragsholderen
  • Presentasjon og oppsummering av formidlingsprosjektet
  • Spørsmål fra salen

Alle er velkomne!

 

Internasjonal pris til teamet bak «Ida» 

Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther van Helsen ble i 2014 tildelt den prestisjetunge prisen Les Prix La Science se Livre for boken om Ida. Prisen gis for «originalitet i temavalg, innholdets vitenskapelige kvalitet og egnethet for formidling til barn». Les mer om prisen på Forlagsliv.no

Om forskningsformidling rettet mot barn og unge:

  – «Jeg sitter jo her fordi jeg leste en barnebok selv, “Ola og eventyret og dyra”. Den handlet om et fossil som var i stand til å fortelle historien om livet før menneskene. Så det å formidle sin egen forskning til barn, er veldig viktig for meg.» … « – Jeg skriver ikke en barnebok om sånt som allerede står i lærebøker. Her er det forskningsformidling, samtidig som vi jobber med det selv. Det er vitenskapsdebatt. Barna skal ta del i frontforskninga vår». – Jørn Hurum til Apollon.uio.no

Bokanmeldelser og kommentarer til prosjektet:

«dette er en bok man kan lese, bla og slå opp i mange ganger og med ulik motivasjon. Som fagbok benytter den seg av flere sjangrer og henvender seg, kanskje derfor, til lesere med ulik leseerfaring og ulik motivasjon for lesning» - Nina Goga, barnebokkritikk.no.

Kommentarer til formidlingen fra Forskning.no og Tidsskrift for den norske legeforening

Arrangør

HumSam-biblioteket
Emneord: HumSam presenterer
Publisert 26. jan. 2015 14:14 - Sist endret 5. feb. 2015 11:38