HumSam presenterer: Skyldfølelse i en globaliseringstid: om skyld, makt og et aktivistisk humaniora

Velkommen til lansering av Skandinaviske fortellinger om skyld og privilegier i en globaliseringstid på Scene HumSam! Boka har blitt møtt med strålende kritikk i bl.a. Forskerforum og Morgenbladet for sine sylskarpe kritikker og politiske siktemål. Etter presentasjonen åpner vi opp for diskusjon.

Tigger i Oslo sommeren 2013. (Foto: Jechstra, Flickr, CC 2.0)

Jeg tror at alle kan kjenne på skyldfølelse når vi blir oppmerksomme på de som ikke er like privilegerte som oss, sier Elisabeth Oxfeldt, prosjektleder for ScanGuilt-prosjektet og professor i nordisk litteratur i intervju på nettsidene til HF

Program

  • Fire av forskerne som deltar i forskningsprosjektet ScanGuilt vil presentere sine funn og tanker som de skriver om i boka.
  • Etter presentasjonen åpner vi opp for spørsmål og diskusjon.

Det vil bli enkel servering.

Deltakere:

Om boken (fra forlaget)

Føler vi også et ubehag når vi er så privilegerte i en global og urettferdig verden?

Skandinaver er stort sett privilegerte. Gang på gang kåres vi som verdens rikeste, lykkeligste og mest egalitære land. Samtidig fører globaliseringen de ikke-privilegerte Andre rett inn i våre liv. Gjennom media og innvandring konfronteres vi daglig med bevisstheten om Andres lidelse, ikke minst flyktningenes. Et vell av samtidsfortellinger indikerer at den globale ulikheten ikke bare fører til at skandinaver priser seg lykkelige for egne privilegier, men også føler et ubehag og det vi kaller «skandinaviske skyldfølelser». I elleve artikler utforsker forfatterne av denne boken disse fortellingene om skyldfølelser (eller en tilsynelatende mangel på dem) i film, litteratur, politiske taler, tv-serier og undervisningsmateriell, fra «Hjernevask» til «Operasjon Dagsverk».

Boken er også tilgjengelig i open access-utgave på Idunn.no.

Elisabeth Oxfeldt er bokens redaktør. Øvrige bidragsytere er Per Thomas Andersen, Adriana Margareta Dancus, Ylva Frøjd, Frode Helland, Kristina Leganger Iversen, Ellen Rees, Kristian Lødemel Sandberg, Ove Solum, Trygve Wyller og Julianne Q. M. Yang.

Omtaler

Publisert 25. jan. 2017 15:49 - Sist endret 13. feb. 2017 16:37