Juss i film: Antigone

Antigone er en fortelling om migrasjon og familiebånd i nåtidens Montreal av Sophie Deraspe. Etter filmvisningen blir det panelsamtale.

Om filmen

Antigone er en gresk tragedie av Sofokles om en ensom heltinne som trosser makten for å gjøre det hun mener er rett. Hun gjør sin plikt uavhengig av konsekvensene det får for henne­ – noe som går hardt utover henne, såvel som makten.

Stykket er actionfylt og omhandler blant annet evige spørsmål om forholdet mellom naturretten og positiv rett; konflikten mellom gudgitte og menneskeskapte lover. Tragedien har satt solide spor i vestlige kultur og er stadig aktuell.   

«Juss i film» viser en ny kritikerrost film basert på stykket, hvor handlingen er lagt til en familie som har innvandret til Canada. Antigone havner i et dilemma når hennes uskyldige bror blir skutt og drept av politiet under arrestasjonen av hennes andre bror. Hun må velge mellom å være lojal mot familien eller å satse på sin egen fremtid.

Program

  • Presentasjon av filmen ved Anders Løvlie, professor ved Institutt for offentlig rett.
  • Innledning om forholdet mellom positiv rett og naturrett ved Christoffer Eriksen, professor ved Institutt for offentlig rett.
  • Innledning om tragediens bakgrunn og mottakelse ved Mathilde Skoie, prodekan ved Det humanistiske fakultet. Skoie er til vanlig professor i latin ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk.
  • Innledning om skuespillets idehistoriske virkning og hvilken betydning det hadde for Hegel ved Arne Johan Vetlesen, professor ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk.
  • Visning av filmen "Antigone".
  • Felles diskusjon og refleksjon

Juridisk Studentutvalg serverer popcorn.

Arrangementet er åpent for studenter og ansatte ved UiO.

Velkommen til filmkveld!

Publisert 4. okt. 2022 14:43 - Sist endret 5. okt. 2022 09:07