Bokprat : Blod og bein

Velkommen til bokprat med Anne Spurkland, Anne Kveim Lie og Ellen Støkken Dahl. De har skrevet tre av kapitlene i boka Blod og bein : lidelse, lindring og behandling i norsk medisinhistorie.

Illustrasjon med bokomslag fra boka Blod og bein

Bokomslag: Nasjonalbiblioteket

Velkommen til bokprat

Velkommen til bokprat med tre av kapittelforfatterne av boka Blod og bein : lidelse, lindring og behandling i norsk medisinhistorie.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Arrangementet er på Facebook.

Kaffe, te og snacks

Vi serverer kaffe, te og snacks.

Tre forfattere og tre kapitler

Av de 14 bidragene i boka har Anne, Ellen og Anne skrevet hvert sitt kapittel.

«Min families historie : tuberkulose»

Bilde av Anne Spurkland
Anne Spurkland
Foto: UiO

"Én av fem som døde i Norge ved forrige århundreskifte, døde av tuberkulose. Nesten alle var berørt av sykdommen gjennom en slektning, en nabo eller en bekjent. Sykdommen ble også kalt tæring. Mange av pasientene med tuberkulose ble avmagret og døde av næringsmangel og blødning fra lungene."

Anne Spurkland er professor i medisin ved UiO og forsker innenfor autoimmune sykdommer og molekylær immunologi.

 

 

«En natt med Venus, et liv med Merkur : syfilis i Christiania»

Bilde av Ellen Støkke Dahl
Ellen Støkken Dahl
Foto: Anne Valeur

"Fra begynnelsen av 1700-tallet og frem til det første tiåret av 1900-tallet, var kvikksølv, «mercury», den foretrukne medisinen mot sykdommen. Det var dette som gav opphav til det kjente uttrykket «en natt med Venus, et liv med Merkur»."

Ellen Støkken Dahl er lege og forfatter. Hun debuterte i 2017 med Gleden med skjeden, skrevet sammen med Nina Brochman. Ellen og Nina er nå aktuelle med Jenteboka.

 

«Dødens virkelige fanger : radesyke»

Bilde av Anne Kveim Lie
Anne Kveim Lie
Foto: UiO

"Denne sykdommen var en gang Norges største helseproblem. Mot slutten av 1700-tallet hadde ikke landet sitt eget universitet, vi var ennå ingen selvstendig nasjon, men vi hadde vår egen sykdom. Den var ikke kjent fra noen andre steder og fikk ofte tillagt epitetet «den norske»."

Anne Kveim Lie er utdannet lege og idéhistoriker og førsteamanuensis i medisinsk historie. I 2018 fikk hun UiOs utdanningspris.

 

Mer om boka

Omtale fra forlaget:

Gjennom de siste to hundre årene har den medisinske utviklingen vært omveltende, og vår evne til å behandle og forebygge lidelser er stadig blitt større. I denne rikt illustrerte antologien belyser flere av våre fremste fagformidlere hvert sitt område innen medisin. Tekstene spenner fra fødsel til død, fra ytterst til innerst, fra 1500-tallet til starten av 1900-tallet. Samlet utgjør «Blod og bein» et gripende dokument over store medisinske gjennombrudd, nytenkende og vågale leger og forskere - og ikke minst over hjerteskjærende pasientskjebner.

Publisert 14. nov. 2019 14:51 - Sist endret 14. nov. 2019 15:03