English version of this page

A Beautiful Mind: Filmvisning

I anledning Abelprisen 2015 viser vi filmen A Beautiful Mind som baserer seg på historien om John F. Nash, Jr., en av årets prisvinnere.

A beautiful mind

Fra filmen A beautiful mind. Russel Crowe i rollen som John F. Nash, Jr. Foto: Filmweb

Om filmen

(Omtale fra distributør.)

Året er 1947, og John Forbes Nash, Jr. har ankommet Princeton for å studere matematikk. Det mystiske geniet fra vest-Virginia har intet medlemskap i gutteklubben fra grunnskolen,eller gamle penger og fine familiebånd å slo i bordet med. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting; å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

Han blir oppmerksom på den reaksjonen medstudentene får når en vakker kvinne kommer inn i lokalet. Mens han observerer hvordan de rivaliserer om den skjønne, faller alt på plass. Resultatet er spillteorien - den matematiske lov om konkurranse. Denne teorien motsier læresetningene til Adam Smith, som er opphavet til det vi kaller moderne økonomi.
150 år med akseptert økonomisk tankegang er med ett utdatert, og livet til John Forbes Nash, Jr. er forandret for alltid.

Mer om A beautiful mind på Imdb.

Emneord: Abelprisen, Matematikk
Publisert 29. apr. 2015 10:50 - Sist endret 11. mai 2015 11:56