MNKOM-lønsj: Perfekt timing - når er det riktig å formidle?

Paneldeltakere: Vibeke Ottesen, Jørn Hurum, Harald Hornmoen Ordstyrer: Andrea Rognan

Ida-fossilet skapte en internasjonal debatt i 2009. Kritikken mot Jørn Hurums forskningsformidling kom fra alle kanter; medievitere, samfunnsvitere og naturvitere ville si noe om når og hvordan en forsker skal kunne drive med forskningsformidling.

Forskning på barnedrap skapte en sterk og viktig fagdebatt i mediene i 2016. Vibeke Ottesen opplevde likevel å bli kritisert for å gjøre seg tilgjengelig for media når hun var ferdig med sin doktorgrad om temaet

Spørsmål rundt forskningsetiske prinsipper og når forskere kan eller bør uttale seg i media ble sentralt i begge sakene. For når er det egentlig riktig å formidle?

I denne sofasamtalen har vi fått med oss paleontolog Jørn Hurum, kriminolog Vibeke Ottesen, samt professor i journalistikk Harald Hornmoen.

Vi skal stupe ned i de skikkelig vanskelige spørsmålene om forskningsformidling. Når har vi nok kunnskap til å formidle? Hvordan skal forskningsresultater fremstilles i media, og hva gjør vi med usikkerhet i de tabloide overskriftene? Er det greit å formidle mens man forsker? Hva er fallgruvene og fordelene ved å ta fagdiskusjonen i media? Hvordan kan forskningsformidling skape så mye rabalder? Hvordan er det å være en forsker midt i en mediestorm?

Arrangementet er åpent for alle og vil bli streamet

 

MNKOM

MNKOM er det lille, store emnet på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet (MN) ved UiO. Hvert vårsemester har vi gleden av å gjøre bachelor- og masterstudenter bedre i forskningsformidling og gi dem en smaksprøve på forskningsjournalistikk.

Som en del av emnet skal MNKOM-studentene blogge, skrive og holde foredrag. To ganger i måneden inviterer de til MNKOM-lønsj i foajeen i Realfagsbiblioteket, velkommen til faglig påfyll! MNKOM-bloggen finner du på Titan

Receive newsletters from the Science Library

Publisert 13. feb. 2017 09:06 - Sist endret 27. feb. 2017 09:00