MNKOM-lønsj: Naturviter'n og samfunnet

Deltakere: Dag Hessen, Anna Blix, Aksel Braanen Sterri, Hauk Are Fjeld Ordstyrer: Norith Eckbo

Samfunnet trenger kunnskap om naturen. Og samfunnsdebatten trenger stemmer som forstår natur. Kan naturvitere mene noe om ulven, dieselbiler eller oljeboring? Eller ødelegger sterke stemmer for forskningens gode nøytrale rykte?

Når naturvitere ytrer seg og viser samfunnsengasjement på vegne av faget sitt tar det ikke lang tid før kommentarfeltene skriker “aktivist!”. Når en samfunnsviter gjør det samme oppfyller hen en forventet rolle. Er naturviter’n klar for oppdraget og hva kan man lære av samfunnsviter’n?

I denne sofasamtalen har vi fått med oss tre naturvitere og en samfunnsviter med sterke stemmer: professor i biologi og aktiv samfunnsdebattant Dag Hessen, biolog og kommentator Anna Blix, biologistudent Hauk Are Fjeld, og statsviter og Dagbladet-kommentator Aksel Braanen Sterri. Sammen skal de forsøke å få has på den vanskelige rollen til naturviteren i samfunnsdebatten.

Nøytralitet kan noen ganger være vanskelig. Kommentatorspaltene er velbesøkt av aktivister, interesseorganisasjoner og politikere, men hvor blir det av samfunnsengasjementet til naturviterne? Hvem skal og bør delta samfunnsdebatten? Hvem får lov til å definere debatten? Hva skjer når man ytrer seg som naturviter?

Velkommen til MNKOM-lønsj!

Arrangementet er åpent for alle og vil bli streamet.

 

MNKOM

MNKOM er det lille, store emnet på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet (MN) ved UiO. Hvert vårsemester har vi gleden av å gjøre bachelor- og masterstudenter bedre i forskningsformidling og gi dem en smaksprøve på forskningsjournalistikk.

Som en del av emnet skal MNKOM-studentene blogge, skrive og holde foredrag. To ganger i måneden inviterer de til MNKOM-lønsj i foajeen i Realfagsbiblioteket, velkommen til faglig påfyll! MNKOM-bloggen finner du på Titan

Receive newsletters from the Science Library

Publisert 13. feb. 2017 11:11 - Sist endret 20. apr. 2017 11:02