English version of this page

Foredrag: The Gömböc, the Sphere and the Pebbles of Mars

Alle trodde den bare var en matematisk kuriositet, men da Gömböc-en viste seg å kunne forklare fasongen til småstein på Mars måtte både matematikere og geofysikere tenke om igjen. Foredrag ved Professor Gabor Domokos, Budapest University of Technology and Engineering.

Foto: NASA / Domokos

Det matematiske objektet som kalles Gömböc, den matematiske ekvivalenten til en vippeleke, ble først beskrevet i 2006 i en artikkel av foredragsholder Domokos og hans kollega Varkonyi i det anerkjente tidsskriftet Mathematical Intelligencer [1]. Gömböc-en var deres konstruktive bevis på en formodning av den store matematikeren Arnol'd, som i 1995 påstod at konvekse, homogene tredimensjonale objekter med bare to statiske balansepunkter kan eksistere.

Gömböc-formen er ganske finurlig, og den fremstod en stund som en matematisk kuriositet. Det var derfor en stor overraskelse når bilder fra Mars i 2012 viste avrundede småstein som kunne forklares ved hjelp av Gömböc-en [2]! Selv om det ved første øyekast virket som en utrolig idé å knytte Gömböc-en til småstein på Mars, har laboratorie- og feltdata stemt godt med den teoretiske modellen, der Gömböc-en er selve nøkkelen [3].

Gömböc-en var på listen over de 70 mest interessante oppfinnelsene i The New York Times i 2007, den har vært med på BBCs "QI"-talkshow og det var hovedutstillingen til den ungarske paviljongen under World Expo i Shanghai i 2010.

Gå ikke glipp av dette foredraget, som knytter matematisk kuriosa til observasjoner på Mars og modeller i geofysikk! Hør den fantastiske historien fra en av opphavsmennene, Professor og matematiker Gabor Domokos fra Budapest University of Technology and Engineering.

Referanser:

[1] P.L. Varkonyi and G. Domokos: Mono-monostatic bodies: The answer to Arnold’s question. The Mathematical Intelligencer, 28(4) pp 34-38. (2006)

[2] R.M.E. William et al.: Martian fluvial conglomerates at Gale crater. Science 340 (6136) 1068-1072

[3] T. Szabó, G. Domokos, J.P. Grotzinger & D.J. Jerolmack: Reconstructing the transport history of pebbles on Mars. Nature Communications 6, Article number: 8366 (2015) doi:10.1038/ncomms9366

Arrangementet sendes direkte!

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

 

Emneord: Geofysikk, Matematikk
Publisert 7. feb. 2017 16:06 - Sist endret 10. mars 2017 14:24