BIO-torsdag: Naturhistoriske samlinger – med livet som innsats i botanikkens tjeneste 

Foredrag ved Charlotte Sletten Bjorå

Midt i den vakre botaniske hagen på Tøyen ligger Naturhistorisk museum, som skjuler skatter som mange ikke vet om. Gjennom de siste 200 årene er det samlet inn planter, dyr, stein og fossiler som nå utgjør Norges største naturhistoriske samlinger og representerer en viktig del av Norges naturarv. Det unike med en samling som et herbarium, er at det ikke bare representerer planter fra forskjellige områder, men også fra forskjellige tider. Vi har altså laget vår egen lille tidsmaskin, og kan sjekke ut hvordan ting stod til i gamle dager. De lange tidsseriene av innsamlede planter kan gi svar på spørsmål som dukker opp når nye problemer oppstår. 

På BIO-torsdag 31. august gjør konservator Charlotte Sletten Bjorå rede for hvorfor det er viktigere enn noen gang å fortsette å dokumentere Norges og verdens biodiversitet. Hun presenterer oss for noen av de tidlige samlerne og bragdene de utførte, før hun ser litt på om verden har gått fremover siden den gang. Når man er ute i verden og dokumenterer biodiversiteten, skjer det dessuten mye rart undervegs, og det er gått med både liv og lemmer i oppbyggingen av samlingene. Bjorå kan fortelle historier om kobra på do, overfall, møte med heksedoktorer og isbjørn. Kort sagt: verdens morsomste jobb.


 Arrangementet sendes direkte!

BIO-torsdag

Hver siste torsdag i måneden vil profilerte forskere innen biologi ved UiO fortelle om sin forskning og om det nyeste innen sitt forskningsfelt. BIO-torsdagene er en fin anledning til å lære mer om forsknings innen biologi og møte kolleger. Det blir enkel servering.

Foredraget er åpent for alle, velkommen!

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

 

Emneord: Science Debate
Publisert 24. aug. 2017 13:01 - Sist endret 28. aug. 2017 08:32